Újabb külhoni magyar egyetemisták kaptak Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat

Szabadkán rendezett konferenciát a Vajdasági Magyar Közgazdász Társasággal közösen a Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány. Az eseményen 26 helyi magyar egyetemi hallgatónak átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket.

Az információ, mint a gazdasági növekedés legfontosabb forrása címmel rendezett közösen konferenciát a PADE Alapítvány és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság 2019. május 18-án Szabadkán, a Városháza Dísztermében. A rendezvényen felszólaló szakemberek többek között az információban rejlő lehetőségekről, vállalkozásfejlesztésről és tudásalapú agrárgazdaságról tartottak előadásokat.

Elhangzott egyebek mellett, hogy miközben napjainkban hihetetlenül nagy mennyiségű adat áramlik nagyobb sebességgel, mint valaha, és az információ vált a gazdasági növekedés legfontosabb forrásává, a digitális adatokhoz nem mindenki fér hozzá, illetve nem mindenki használja ki a rendelkezésre álló lehetőségeket. Az információk megszerzése ma könnyebb, mint korábban bármikor, a kisvállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások vezetőinek többsége mégsem él ezzel a lehetőséggel.

A rendezvény keretében Dr. Dubéczi Zoltán, a PADE Alapítvány kuratóriumi elnöke átadta a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket 26 helyi magyar egyetemi hallgatónak. A programnak köszönhetően a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákok 10 hónapon keresztül havi 30 ezer forintos támogatásban részesülnek. Az ösztöndíjprogram keretében idén júniusban további városok: Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad és Beregszász felsőoktatási intézményeinek legjobb hallgatói vehetik át az oklevelet, illetve számíthatnak a PADE Alapítvány támogatására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Pallas Athéné Közgondolkodási Program keretein belül, az MNB Kiválósági Ösztöndíjának mintájára 2018-ban indult el Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj a legtehetségesebb határon túli magyar hallgatók támogatására. Az ösztöndíjak odaítéléséről szóló első okleveleket 2018. novemberében adták át a komáromi Selye János Egyetemen tanuló 48 hallgatónak.

A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj célja, hogy növelje a külhoni felsőoktatási intézményekben közgazdasági szakon tovább tanuló magyar nemzetiségű egyetemisták létszámát, illetve az otthon maradás esélyeit. Az ösztöndíjban részesülhetnek az alap-, valamint a mesterképzésen tanuló fiatalok tanulmányi eredményük alapján a következő szakokon: európai és nemzetközi közgazdaság; pénz-, bankügyvitel és biztosítás; marketing; menedzsment; pénzügy és számvitel; ügyviteli gazdaság; ügyviteli információs rendszerek.

Fotó: Pannon RTV