Biztonságos befektetések mellett folyamatosan növekszik a Pallas Athéné Alapítványok vagyona

A Pallas Athéné Alapítványok a biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásuk eredményeképpen 4,316 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat az alapításuk óta. A vagyongyarapodás mellett az alapítványok 6,8 milliárd forint értékben több mint 1300 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

Az átlátható működés érdekében az alapítványok negyedévente kimutatást közölnek vagyonelemeik helyzetéről.

A vagyonelemek értéke a 2018. június 30-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul: a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 270,716 milliárd forint, az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 96,721 milliárd forintot ingatlanban, 63,983 milliárd forintot befektetési jegyben, 59,869 milliárd forintot vállalati kötvényekben, 25,350 milliárd forintot állampapírokban és 24,793 milliárd forintot bankbetétben tartanak.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítványok körültekintő kockázatvállalással kezelik oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot érik el. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartó lehet.