Nyitott, közösségi, kreatív és új – várja látogatóit az Ybl Budai Kreatív Ház

Mától újjászületett formában és vadonatúj funkcióval várja látogatóit az Ybl Miklós által tervezett egykori ipari palota. Az Ybl Budai Kreatív Ház ugyanúgy jó eséllyel elnyeri a látogatók kegyeit, mint ahogy „eredetije” is rekordidő alatt vált a Pest-budai polgárok divatos helyévé. A megnyitó eseménye, Szőke Gábor Miklós szobrászművész retrospektív kiállítása mindenesetre egy nagy lépés efelé.

A több mint 140 éves épület, hosszú hányattatás után elkezdett, egy évig tartó munkálatok eredményeként ismét a régi pompájában áll készen arra, hogy kulturális találkozópont legyen a Duna partján.

Mint Nagy Gábor Tamás a megnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztatón emlékeztett rá, polgármesterként már a kilencvenes években szembesült a feladattal, hogy Ybl Miklós e nagyszerű történelmi hagyatékával tenni kellene valamit. Fel is került a világ 100 legveszélyeztetettebb műemléke közé, ezen belül is a támogatásra legméltóbb 10-ek csoportjába. De pénz híján egészen 2016-ig nem történt semmi, amikor is a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába került.

Az események innentől kezdve felgyorsultak. A felújítási-restaurálási-újjáépítési tervezéssel párhuzamosan elindult a gondolkodási folyamat arról is, hogyan lehet egyáltalán egy műemléket közösségi-kulturális célra hasznosítani. Mert már nem egy zárt középület újratervezése volt a cél, mint amilyen például a régi kaszinó volt, hanem egy nyitott, a művészetek számára is új lehetőséget teremtő tér kialakítása. Így született meg a koncepció, amely szerint az Ybl Budai Kreatív Ház kulturális találkozópont a Duna partján, kortárs képzőművészeti kiállításokkal, interaktív eseményekkel, előadásokkal, workshopokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel és családi programokkal. A hagyományok folytatásaként kávéházzal, kerthelyiséggel és terasszal.

Az épületet 143 év után most újították fel először teljes körűen. Ennek során megtörtént többek között az épület teljes szigetelése, a homlokzat restaurálása, az épületgépészeti rendszer cseréje, a teljes energetikai hálózat felújítása, és díszkivilágítást is kapott. Új kerti lépcsőházat hoztak létre, és restaurálták a loggiát is.  Újabb feladatokat határoztak meg azzal a céllal, hogy az épület használhatóságát és funkcióit tovább gazdagítsák. Így került sor a terasz felől egy alsó bejárat megnyitására, mely közvetlen lejáratot biztosít a látogatók számára az épület alsó termeihez, ahol bemutatótér nyílt.  A ház szerves részét képezi egy műalkotás is: Majoros Áron Zsolt szobrászművész pixelekből megalkotott Ybl-portréja, amely hódolat az egykori mester előtt.

(Fotók: Buza Virág)