Megjelent a PAIGEO Geopolitikai Közvéleménykutatása

A PAIGEO (Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány) Geopolitikai Közvéleménykutatása 2019 elején látott napvilágot, de ennek az ötlete még 2015 során született meg az alapítvány körében. Akkor, a 2014-ben létrejött Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (akkori nevén Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány) célul tűzte ki a geopolitikai ismeretek hazai terjesztését, és a hazai geopolitikai kutatások és tudásteremtés ösztönzését.

A PAIGEO az azóta eltelt időben több mint háromszáz kutatási és támogatási pályázatot támogatott, másfél milliárd forint feletti értékben. Több száz szakmai cikk és tanulmány jelent meg a www.geopolitika.hu honlapon, amelyet mára évente több mint százezer ember olvas a világ 192 országából. A PAIGEO által megálmodott geopolitikai közvéleménykutatás azonban néhány évig háttérbe szorult, végül 2017 végén tudta elindítani a reprezentatív ezer fős mintával készült adatfelvételt.

Az elképzelések szerint átfogó módon kívánta bemutatni, hogy a mai Magyarországon milyen külpolitikai és geopolitikai ismeretekkel rendelkezik a lakosság. Milyen külpolitikai témák játszanak kiemelt szerepet a közgondolkodásban, honnan tájékozódnak, mennyire ismerik a világ legbefolyásosabb országainak a vezetőit, vagy miként vélekednek a nagy globális szövetségi rendszerekről. Kicsi, tengerektől elzárt országként azt tapasztalhatjuk, hogy a magyar lakosság inkább befelé forduló: kevésbé érdeklődnek a külpolitikai témák, események iránt, mert a jelek szerint nem is érzik úgy, hogy hatással lehetnénk azokra, és inkább a belpolitikai és közéleti események felé fordulnak. Ezt az előfeltevésünket igazolni láttuk a közvéleménykutatás eredményeiben is.

Akadémiai közhely kijelenteni valamiről, hogy egyedülálló, hiánypótló munka, ám úgy érezzük, hogy ebben az esetben ez az állítás bizonyos mértékig megállja a helyét. Kétségtelenül, korábban is készült már Magyarországon olyan külpolitikai közvéleménykutatás, amelyben a magyar lakosság európai kötődéseit, nemzetközi partnerekről szóló ismereteit vagy az egyes népekhez fűzött viszonyát vizsgálták. Ennyire átfogó, különböző térségekre kiterjedő, a magyar lakosság geopolitikai ismereteit – és egyben véleményét – vizsgáló kutatás azonban ez idáig nemigen született, így Geopolitikai Alapítványként bízunk benne, hogy megfelelő szakmai háttérrel és rendszeres megjelenéssel egy érdekes és izgalmas korképet tudunk adni a geopolitikai ismeretekről és gondolatokról a XXI. századi Magyarországon.

http://www.geopolitika.hu/hu/2019/02/20/megjelent-a-paigeo-geopolitikai-kozvelemenykutatasa/