Kína lábnyomaitól a kvantumvezetésen át az agykutatásig – újabb sikerkönyvek a Pallas Athéné Könyvkiadótól

A Pallas Athéné Könyvkiadó novemberben három rendkívül izgalmas, lebilincselő könyvet mutatott be, amelyeket karácsonyi ajándékként is jó szívvel tudunk ajánlani az érdeklődőknek. A Maria Serena I. Diokno, Hsin-Huang Michael Hsio és Alan H. Yang szerzőtrió által jegyzett, „Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában” c. könyv a kínai befolyás megállíthatatlannak tűnő globális terjeszkedését és annak eszközeit vizsgálja különleges alapossággal. Frederick Chavalit Tsao és Chris Laszlo „Kvantumvezetés” c. kötetében olyan újfajta vezetési technikákat és menedzsment attitűdöket mutat be, amelyek az alkalmazkodásra és a harmóniára helyezik a fókuszt. Russel A. Poldrack „Az új gondolatolvasók” c. művéből pedig többek közt azt is megtudhatjuk, hogy szokásaink és káros függőségeink kialakulásáért mennyiben tehető felelőssé az agyunk, ill. egyáltalánhogyan képes kevesebb, mint másfél kilogramm élő emberi szövet olyan szellemi teljesítményre, amelyre még a világ legnagyobb számítógépei sem.

Maria Serena I. Diokno, Hsin-Huang Michael Hsio és Alan H. Yang:

KÍNA LÁBNYOMAI DÉLKELET-ÁZSIÁBAN

Kína nem csupán „kemény” (gazdasági és katonai) eszközökkel, hanem az ún. „puha erő” (azaz diplomáciai, segélyezési és kulturális kapcsolatok támogatása) révén is megállíthatatlanul igyekszik kiterjeszteni globális befolyását az egyes délkelet-ázsiai országokban. A „Kína lábnyomai Délkelet-Ázsiában” c. tanulmánykötetből megtudhatjuk, hogy a kínai kormányzat milyen tudatosan köti össze külföldi segélyezési gyakorlatát kultúrájának és nyelvének terjesztésével Kína nemzetközi vonzerejének növelésére, és hogy Kína üzleti módszerei és tapasztalatai miért kívánatosabbak és népszerűbbek Délkelet-Ázsiában, mint a nyugati országok eljárásai.

Puha lábnyom, illetve puha erő alatt diplomáciai, segélyezési és kulturális lépéseket, döntéseket, illetve az ilyen jellegű kapcsolatok kiépítését és megőrzését értik a szerzők, hiszen álláspontjuk szerint erre is szükség van ahhoz, hogy Kína valódi, globális politikai szereplővé tudjon válni. A kötetben számos fontos kínai alapfogalommal, kifejezéssel is megismerkedhetünk, az esettanulmányokat pedig érdekes és tényszerű táblázatokon, ábrákon keresztül szemléltetik az írók.

A tanulmányok rámutatnak, hogy kínai befolyás növelését célzó „puha eszközök” közül a segélyezések mellett a kínai kultúrát és nyelvet népszerűsíteni hivatott Konfuciusz Intézetek munkái is rendkívül hatékonyak. A szerzők arra számítanak, hogy a „Konfuciusz Intézetek Program” további globális terjeszkedés előtt áll, a politikai támogatás növekedésével párhuzamosan egyre hangsúlyosabb lesz a jelenléte.

Maria Serena I. Diokno a Fülöp-szigeteki Egyetem történettudományi professzora, a Fülöp-szigetek Országos Bizottságának korábbi elnöke. Hsin-Huang Michael Hsiao a tajvani Academia Sinica Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa, szociológia professzor a Tajvani Nemzeti Egyetemen és a Szun Jat-szen Nemzeti Egyetemen. Alan H. Yang a tajvani Chengchi Nemzeti Egyetem docense a Kelet-Ázsiai Tanulmányok Posztgraduális Intézetében, a Délkelet-ázsiai Tanulmányok Központjának ügyvezető igazgatója.

 

Frederick Chavalit Tsao és Chris Laszlo:

KVANTUMVEZETÉS - Új tudatosság az üzletvezetésben

Mit is jelent pontosan a kvantumvezetés? És kiből lesz, egyáltalán kiből lehet kvantumvezető? Ezekre az izgalmas kérdésekre nemcsak keresi, hanem válasszal, gyakorlati megoldással is szolgál a könyv két szerzője, az innovatív menedzsment-technikák elismert szakértőiként jegyzett Frederick Chavalit Tsao és Chris Laszlo.

A kvantumvezetés célja és alapvető lényege, hogy olyan rugalmas gondolkodású vezetőket „képezzunk ki” magunkból, akik egyszerre képesek arra, hogy befogadják a külső hatásokat - akár ingadozásokat is -, miközben egy viszonylag stabil belső rendszert is tudnak irányítani. A szerzők a könyvben 16 olyan innovatív szemléletmóddal rendelkező vállalatot mutatnak be, amelyek kiválóan példázzák a kvantumvezetés gyakorlati megvalósulását is.

A szerzőpáros a végső konklúziót a tradicionális kínai gondolkodásban találja meg, ami szerint a világban minden csak viszonylagos, a valóság pedig holisztikus. Szerintük ezt a fajta szemléletet kell átvennie a huszonegyedik század üzletemberének is, aki képes lesz így a harmóniát dinamikus állapotként értelmezni. A könyv íróinak végkövetkeztetése, hogy sürgősen szükség van egy új narratívára a mostani helyett, ami a profit maximalizálásáról, a vég nélküli növekedésről, az anyagi fogyasztásról, és az egymás vagy a jövő generációi iránti törődés hiányáról szól.

Fredeerick Chavlit Tsao felsőfokú tanulmányait Michigan University-n végezte el, majd mérnök és hajózási mérnök diplomát is szerzett. Tsao szerint egy vállalkozás célja a társadalomban az emberi jólét szolgálata és ezzel egyidejűleg a vagyon gyarapítása. Tsao hozta létre a Familiy Business Asia szervezetet azzal a céllal, hogy a családi vállalkozások utódlási szociális elkötelezettsége és vezető szerepkörét széles körű tudásmegosztással támogassa e vállalkozások körében.

Laszló Chris a Case Western Reserve University’s Weatherhead School of Management szervezeti viselkedés professzora.Számos könyv köztük a Flourishing Enterprise: The New Spirit of Business, Embedded Sustainability: The Next Big Competitive Advantage, and Sustainable Value: How The World’s Leading Companies Are Doing Well By Doing Good szerzője. 2002-ben társalapítóként létrehozta a Sustainable Value Partners-t, egy a fenntartható stratégiákkal foglalkozó tanácsadó céget.

 

Russel A. Poldrack: AZ ÚJ GONDOLATOLVASÓK

Hogy működik az agyunk? Vajon saját személyiségünk befolyásolja azt, hogy milyen döntéseket hozunk meg az életünkben, vagy az egész csak neurológiai folyamatok végeredménye? És mi a helyzet a szokásainkkal vagy az esetleges függőségeinkkel? Ha mondjuk kényszeresen ragaszkodunk bizonyos tevékenységekhez, például kétszer visszamegyünk reggel megnézni, hogy bezártuk-e a bejárati ajtót, vagy éppen nem tudjuk letenni a cigarettát, akkor a személyiségünk vagy az agyunk a felelős mindezért? Russell A. Poldrack izgalmas, olvasmányos könyvéből megtudhatjuk, hogy mit árul el gondolatainkról az agyi képalkotás, és mi az, amit nem.

A technika és a tudomány fejlődésével ma már számos módszer létezik, amivel részletes képet lehet alkotni az emberi agyról, az idegrendszerről. Ehhez az egyik legnagyobb segítséget kétségkívül az MRI feltalálása adta. A mágneses rezonancia elvén működő képalkotás arra teremtett lehetőséget, hogy a neurológusok végre biztonságos keretek között tudják az agyműködést megvizsgálni. Emellett a pszichológiai funkciókat, és azok tettekben való megnyilvánulásait is segített megérteni. Például azt, hogy valaki miért bánt egy másik embert, vagy miért nem bírja abbahagyni a szerencsejátékot, és miként válik függővé. Az fMRI elterjedése pedig egyre több tudósban hozta felszínre azt a tudományos vágyat, hogy ezzel a módszerrel végre feltérképezhető lehet az egyének belső, egyedi gondolatvilága is.

A szerző szerint az fMRI és a folyamatosan megjelenő új technológiák hatalmas, talán most még elképzelhetetlen mértékű fejlődést fognak eredményezni az agykutatás, az emberi elme és az emberi jellem megismerése, illetve esetleges befolyásolása terén.

Russell A. Poldrack amerikai pszichológus és neurológus. A Stanford Egyetem pszichológia professzora, a Stanford Neurológiai Intézet tagja, a Reprodukálható Neurológia Stanfordi Központjának igazgatója. A 2014-es stanfordi kinevezése előtt a Kaliforniai Egyetemen és a Texasi Egyetemen is tevékenykedett. Laboratóriuma a kognitív idegtudomány eszközeit használja annak megértésére, hogy a döntéshozatal, a végrehajtói kontroll, a tanulás és az emlékezés milyen módon megy végbe az emberi agyban.

 

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban. A kiadó gondozásában megjelenő könyvekről folyamatosan hírt adunk a www.pallasathenekiado.hu oldalon, ahol a kötetek webshopon keresztül is megvásárolhatók.

A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.