Jogosítvány a kikapcsolódáshoz

Ki ne vágyna arra, hogy egyenesen előírják neki a pihenőidőt? Sőt, tanúsítványa legyen arról, hogy a pihenőidő növeli a munkateljesítményét.

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent legújabb könyv, Dave Crenshaw: A kikapcsolódás ereje című kötet egyenesen arra vállalkozik, hogy hétköznapi szinten megváltoztatja olvasója életét azzal, hogy tudatosan épít be érdemi kikapcsolódást munkaidejébe, családi- és magánéletébe is.

A szerző arra jött rá, „hogy közülünk igencsak sokan valami furcsa oknál fogva fosztják meg magukat a lazítás örömétől. Pedig pontosan az, amit megtagadunk magunktól, segítene sikeresebbé válnunk. A kikapcsolódás és a munka nem egymás ellentétei. Tulajdonképpen ők az érem két oldala. A munkád és a magánéleted elválaszthatatlanul összefonódnak egymással.”

Crenshaw a sivatag és az oázis metaforát használva több konkrét példán keresztül mutatja be, hogyan kell szembenézni a helyzettel és túljutni rajta. „Sivatag, az az állapot, amikor életedet hosszabb ideig nehéz időszak jellemzi. Mi az, amin mostanában igyekszel átverekedni magad?” Az oázis a tudatosan beiktatott érdemi pihenőidő. Az oázis azt jelenti, hogy szünetet tartunk a munkaidőben, családi- és magánéletünkben. Természetesen ez a szünet nem egyenlő a semmittevéssel. Lényege, hogy olyan tevékenységet végezünk, amely feltölt bennünket, utána frissen tudjuk folytatni a munkát, ezáltal hatékonyabbak leszünk.    

A könyv segítségével Crenshaw kézen fog és segít átkelni a „sivatagokon”, eljutni az oázisokhoz, hogy felfrissülve, újult erővel, hatékonyabban teljesíthessünk.

Dave Crenshaw szerint az egyensúlyi állapot eléréséhez az egyik legjobb módszer, ha magunknak találunk ki oázisokat. Fedezzük fel azokat a tevékenységeket, amelyek által boldogabbak leszünk, javul a közérzetünk, így sikeresebbek lehetünk a munkánkban is.

Az olvasás közben az író és az olvasó között kialakuló kapcsolat igazán interaktívvá is válik. Ez a könyv ugyanis nem „csak egy könyv”! A végén munkalapok és „Kikapcs jogsi” is található.    

Összegzésképp: ez a könyv hatalmas segítség, hogy elinduljunk az úton, persze mindig lehet fejlődni. A lényeg: mindent csak könnyedén.

„Bízom benne, hogy fejlődést tapasztalsz mindennapjaidban, most, hogy már vannak személyes, családi és munkahelyi oázisaid, amelyek egymással összhangban folyamatos felfrissülést biztosítanak számodra. Nem számít, épp hol tartasz a folyamatban, mindig lehet előre lépni. Csak tedd mindezt könnyedén, játékosan, és fedezz fel újabb módokat arra, hogy az időbeosztásodat teletűzdelhesd szórakozással” – javasolja Dave Crenshaw.