Hét év az értékteremtés jegyében - A PADME Alapítvány története

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozott célja, hogy oktatási programokon és intézményeken keresztül is támogassa a magyar gazdaságot, válaszokat keressen a pénzügy, a fenntarthatóság, a közgazdaságtan aktuális kihívásaira. Ezeket a törekvéseket szolgálta a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány és jogelődjeinek 2014-es létrehozása. A Magyar Nemzeti Bank ezen céljai és szándékai nem mondhatók példa nélkülinek, számos nemzetközi, a világ vezető gazdaságának jegybankja is végez hasonló tevékenységet.

Az alapítványok létrehozásakor szigorú működési alapelveket fogalmaztak meg.

Az értékőrzés részeként a PADME a rá bízott vagyont minden körülmények között köteles megőrizni, gyarapítani és kizárólag a befektetések hozamaiból végezheti a tevékenységét.
Az értékmentés során a PADME a honi kulturális örökségünkben ikonikusnak számító épületeket kíván megmenteni. Ennek a folyamatnak részét képezi, hogy ezek az ingatlanok bekerülnek vagy újra visszakerülnek a hazai gazdasági, kulturális vagy tudományos élet körforgásába. Egyebek mellett azáltal, hogy színteret, otthont nyújtanak oktatási, kulturális és közösségi eseményeknek és rendezvényeknek.
Az értékteremtés részeként a PADME feladatának tartja, hogy mellé álljon az olyan oktatási és tudományos kezdeményezéseknek, amelyek segítik a magyar felsőoktatás versenyképességét.

A PADME az eltelt időszakban mintegy 14 milliárd forinttal gyarapította a rá bízott vagyont. Eközben közel 1700 projektet támogatott, aminek részeként 12 milliárd forint plusz forrást juttatott a magyar tudományos élet számára. Egyebek mellett összesen 370 doktorandusz tanulhatott ösztöndíjjal, 340 millió forintot fordított az Alapítvány hátrányos helyzetű diákok mentorálására, de a Pabooks is több, mint 140 tudományos sikerkönyvet jelentetett meg magyar nyelven. A PADME ösztöndíjasok és kutatók 1000 cikket és tanulmányt publikáltak és 225 rangos nemzetközi konferencián vehettek részt, az alapítvány és az általa támogatott 850 rendezvényen pedig 19 ezer résztvevő fordult meg az évek során.  Hét jeles épületben összesen 124 850 m² újul meg a PADME által. A rekonstruált épületek, közösségi terek egyben kulturális csomópontok is, ahol eddig 29 kortárs kiállítást rendeztek megközelítőleg 40 000 tárlatlátogató örömére.

Értékőrzés

Az értékőrzés részeként az alapító által jutatott 266 milliárd forintos vagyont a PADME nem csupán megőrizte, de a sikeres befektetéseknek hála növelte. Ma már ez eléri a 280,8 milliárd forintot. A hozamokból ösztöndíjak, publikációk és közösségi terek jönnek létre. A gondos gazdálkodásnak köszönhetően a plusz források egyebek mellett ösztöndíjként jelenhetnek meg. Így például hátrányos helyzetű falvakban támogatást nyújtanak a tehetségkutatáshoz és a határon túli magyar képzések kiemelkedően teljesítő hallgatóit segítik, de lehetőséget nyújtanak ahhoz is, hogy a világ legjobb egyetemeire bejussanak hazánk leendő meghatározó gondolkodói.

Értékmentés

A PADME bő hét éve nem csak azt tűzte ki célul, hogy a honi tudományos élet előmenetelét segítse. Az is hangsúlyos szándék volt, hogy az értékmentés részeként a magára hagyott, elfeledett, ám a hazai kultúrtörténetben meghatározónak számító ingatlanokat megmentse. Az alapítvány által megvásárolt házak kivétel nélkül lehangoló látványt nyújtottak: a főváros legszebb részein bedeszkázott ablakú, romos, lepusztult, sorsukra hagyott épületekként álltak.
A közös gondolkodás, a tervezés, majd maga a rekonstrukció után ezek az épületek újjászületve, vadonatúj funkcióval, a kultúrát és a tudományt szolgálják, építészeik pedig számos szakmai díjat kaptak és kapnak azóta is.
Az alapítványi értékteremtésnek tehát nagyon fontos és egyben látványos területe az ingatlanfejlesztés, amelynek során Budapest ikonikus, de elhagyatott, romos állapotú épületeit sikerült nemcsak magas színvonalon felújítani, hanem új funkcióval is felruházni és egyben pezsgő szellemi életet kialakítani bennük.

Hét év, hét ikonikus épület

Budai Óvárosháza
Ybl Vízház
Úri utca 72. - Budapest Centre for Long -term Sustainability (BC4LS)
Kecskeméti campus
Kálmán Imre utca 20.
Oktatási és Konferenciaközpont – Balatonakarattya
Postapalota - Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

Budai Óvárosháza

A budai várban álló egykori városháza épülete Bölcs Várként újult meg és lett a szellemi, tudományos élet új központja, a doktori programok, valamint a Pabooks könyvkiadó otthona. Az épületet igyekeztek mindenki előtt megnyitni, így amikor lehetőség van rá gyermekprogramokat, épületsétákat rendeznek. Külön büszkeséget jelent, hogy a Bölcs Vár magas színvonalú műemléki felújítását több rangos szakmai díjjal is elismerték.
A Bölcs Vár így 2019-ben elnyerte az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete által alapított ICOMOS-díjat, a magyar építészeti kultúrát és értékeket megőrizni hivatott építészeti alkotásokat elismerő Pro Architectura díjat, a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen kiadott Budapest építészeti nívódíjat, valamint 2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíjat is.

A képen égbolt, kültéri, út, utca látható

Automatikusan generált leírás

Ybl Vízház

Az alapítványi értékmegőrzés másik jeles példája a Várkert Bazár előtt álló egykori, Ybl Miklós által tervezett Vízház felújítása. A városrész rehabilitációja során felújított Várkert Bazár mellett elhanyagoltan árválkodó kioszk történetében 2016 hozott fordulatot, amikor a ház alapítványi tulajdonba került. A rekonstrukció során egy olyan létesítmény kialakítása volt a cél, amely a művészek, művészetek számára is új, izgalmas lehetőséget kínáló tereket kínál. Ebből született meg az Ybl Budai Kreatív Ház koncepciója: a világörökség részeként műemléki védettség alatt álló épület kulturális és közösségi találkozópont legyen, kapcsolódjon be a főváros művészeti életébe, magas színvonalon biztosítson helyet a kortárs kultúra és a művészetek befogadásához, de térjen vissza falai közé a vendéglátás. A másfél évig tartó kivitelezési munkálatok során speciális technológiákat alkalmaztak, az aprólékos külső és belső, a műemlékvédelmi szempontokat kiemelten kezelő helyreállításon túl. A Pallas Athéné Alapítvány a műemléki épület felújításán, a szellemi tőke megőrzésén, gyarapításán túl a kortárs képzőművészet és az ázsiai kultúra bemutatását is vállalta az Ybl Budai Kreatív Házban. Így a múlt építészeti értékeit megőrizve egy modern hangulatú kulturális központ nyitotta meg kapuit 2018 májusában. A ház átadása óta 29 tárlatnak adott otthont, míg havonta átlagosan 2000 látogató érkezik.

A képen épület, régi, fekete, fehér látható

Automatikusan generált leírás