Hallgatói mobilitás - Sikeres vállalkozó és a Babson College diákja

Farkas Dezső a világ élvonalába tartozó bostoni Babson College MBA-programjának egyetlen magyar hallgatója, tanulmányaihoz hatalmas segítség a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány támogatása. Sikeres fiatal vállalkozóként már sok elismerést kapott, köztük a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj junior fokozatát.

Nemrég vehette át a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj junior fokozatát. Mi szerepelt a méltatásban?

Azt értékelték, hogy megalapítottam a Jövőt Építők Generációja Egyesületet (JÉG), amelynek missziója a tehetséges és fejlődni vágyó fiatalokat felkutatása, és olyan környezet kialakítása számukra, amelyben a legtöbbet képesek kihozni magukból. Örülök, hogy én lehettem az első, aki magáénak mondhatja ezt a különleges elismerést. A nagydíjat ugyanis 2013 óta minden évben átadják, ám a junior fokozatot most először ítélték oda.

Mióta működik a Jövőt Építők Generációja Egyesület? Mit értek el eddig?

2016-ban alapítottam az egyesületet. A fő lökést erre a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett tapasztalataim adták. Ugyanis vállalkozni szerettem volna, de nagyon sokan igyekeztek lebeszélni, „nincs értelme belefogni, úgyse fog sikerülni”. Kifejezetten zavart ez a mentalitás, ennek ellenében született meg a JÉG gondolata: legyen egy olyan  közeg, amelynek tagjai támogatják egymást az előrejutásban. Ennek keretében létrehoztuk a Jövőt Építők Akadémiát, ahol a fiatalok egy 10 kihívásból álló programot végezhetnek el. Idén januárban bevezettük a senior tagságot is, amely a fiatalok mentorálását segíti.

Az évek alatt nemzetközi konferenciákat szerveztünk Bulgáriától kezdve Svédországig. A legújabb Vietnámban lett volna januárban, ha a Covid-járvány nem szól közbe. Hozzánk fűződik az évente – kivéve a pandémia idejét – megrendezett Mentorest esemény is, ahol illusztris környezetben 10 fiatal vacsorázhat együtt 10 sikeres emberrel.

Fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás is, ezért több különleges projektet szervezünk a fiatalokkal a szemétszedéstől, az árvaházak látogatásán át a Mosolynap megszervezéséig. Idénre a középiskolásoknak a jövőről, a jövő technológiáiról és készségeiről való felvilágosítását tűztük ki célul. Jelenleg 130 tagunk van, és 50 fős önkéntes csapattal koordináljuk a programjainkat.

A JÉG mellett mivel foglalkozik még?

Jelenleg elsősorban az egyetemi tanulmányaimra koncentrálok, de emellett Budapesten egy kávézót, Vörsön pedig, a szülőfalumban egy élelmiszerboltot és egy adventi vásárt működtetek. Mindig nagyon fontos volt számomra, hogy megállítsam kicsiny falum leépülését.

Hogy jutott el idáig? Milyen tanulmányokat folytatott?

A középiskolát a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban kezdtem, majd amikor felvettek a ZTE futballcsapatába, és az első osztályban folytattam a sportkarrieremet, átkerültem a Zrínyi Miklós Gimnáziumba Zalaegerszegre. Érettségi után a Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan alapszakán tanultam tovább. Igyekeztem minél aktívabb szakmai és közösségi életet élni. Kezdetben a Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága (FAKT Szakkollégium) vezetőségi tagjaként tevékenykedtem, majd megalapítottam a Közgazdaságtudományi Kari Napok rendezvénysorozatot, amely vezetésem alatt 1-2 évvel később a legnagyobb szakmai, kulturális és sporteseménnyé vált a Corvinus életében.

Az alapszakot követően a pénzügy mesterszakra jelentkeztem, a vállalati pénzügyek szakirányt végeztem el. Megszerveztem az első (2013) és a második (2015) BIG4 konferenciát, amelyben a négy nagy könyvvizsgáló cég (Deloitte, EY, KPMG, PwC) partnerei és ügyvezetői igazgatói egy asztalhoz ültek – ismereteim szerint Magyarországon először –, és közösen támogatták a kezdeményezésünket.

A Portfolio.hu részvénypiaci elemzőjeként kezdtem a karrieremet 2012-ben, majd az MKB Bank vállalati kapcsolattartójaként folytattam. Később az Innosmart Kft. vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég ügyvezetőjének neveztek ki. A karrierem egyik legizgalmasabb állomása mégis az OkosDoboz menedzseri pozíciója volt. Ez az ország legnagyobb oktatási portálja, több mint 10 ezer gondolkodásfejlesztő játékkal, általános iskolások számára. Ezt követően 2017-ben társaimmal megalapítottam a Cégjelző Kft.-t is, amelybe az MKB Bank fektetett be.

Honnan a tehetsége a vállalkozáshoz? Mit ért el vállalkozóként?

Lehetne most arról filozofálgatni, hogy kell-e tehetség a vállalkozáshoz. Mindenesetre édesapám vállalkozó, magam is adtam-vettem dolgokat gyerekkoromban, új szakkört is alapítottam, vezetője lettem a futballcsapatnak, szóval állandóan szervezkedtem. Makovecz-stílusban megépült élelmiszerboltunk az Év Boltja 2020 különdíjat nyerte el. Korábbi informatikai cégünk pedig megkapta az „Év technológiai megoldása” címet 2019-ben. Nem mellesleg több száz cég és több ezer felhasználó életét tette könnyebbé. A Jövőt Építők Generációja Egyesülettel elnyertük „Év nonprofit managere” 2. helyezést 2017-ben.Eddig közel ezer fiatalra voltunk hatással, nyújtottunk fejlődési lehetőséget számukra. Éppen pár hete került be az egyik tagunk a Yale Egyetemre.

Szeretném hangsúlyozni azt is, hogy volt több bukott projektem is. A sikertelen próbálkozások éppen úgy az utazás részei, mint a siker megünneplése. Le kell vonni a tanulságait és átültetni a tapasztalatokat a következő vállalkozásba.

Jelenleg a Babson College MBA-programjának egyetlen magyar hallgatója. Hogyan figyelt fel erre a képzésre? Milyen nehézségei adódtak?

Gyerekkorom óta szerettem volna eljutni egy világszínvonalú külföldi egyetemre. Megnéztem, hogy az entrepreneurship területén hol van a legjobb MBA-képzés. A lista első helyén a bostoni Babson College szerepelt.

A legnagyobb nehézséget a tandíj és a vele járó addicionális költségek okozták. Egy Egyesült Államokban végzett ismerősöm hívta fel a figyelmemet a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványnak arra az ösztöndíjára, amely pont az olyen hírneves egyetemeken való tanulást támogatja, mint amilyen a Babson College is. A sikeres pályázat után belevághattam.

Milyen tapasztalatai vannak a képzésről?

A szakirányom az Entrepreneurship, Business and Management. Legendás tanáraim vannak, mint például Edward Marram atomkutató, aki dolgozott a híres Los Alamos-i kutatóintézetben is. Egyike azoknak, aki 1979-ben, a Three Mile Island-i reaktor részleges összeomláskor elhárította a fenyegető, csernobilihoz hasonló robbanást. A 2000-es években pedig felépítette az Egyesült Államok leggyorsabban fejlődő cégét, majd eladta több száz millió dollárért. Őt ismerni, tőle tanulni, önmagában különleges lehetőség.

A Babson College-ban látottak, tapasztaltak rögtön blogolásra ihlettek, így született meg a farkasdezso.hu weboldal is, amelynek már havi 6-8 ezer látogatója van.

Hol folytatja a munkát, ha végez a Babson College-on?

Fontos és vonzó terület számomra az oktatás és a technológiai fejlődés, valószínűleg ezen a közös területen keresem meg a helyemet. A Babson nagyon sok új kaput nyit ki számomra.