Elbűvölő Sanghaj

Június 16-ától öt napig látható az „Elbűvölő Sanghaj” kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban.

Az apropó a Sanghaj–Budapest barátsági szerződés ötödik évfordulója. Ez ráadásul egybeesik Kína hatalmas infrastrukturális beruházási programjának, az „egy út, egy öv” kezdeményezés elindításának évével is. Nem véletlen, hogy a kiállításra érkező kínai delegáció bemutatta a Sanghaji Üzleti Bizottság, a Kína Nemzetközi Kulturális és Kereskedelmi Bázisa és a Sanghaji Külkereskedelmi Egyetem által összeállított útmutatót is, amely a külföldi piacbővítést támogatná a szolgáltató és kereskedelmi szektorban (Európa: Magyarország).

Az „Elbűvölő Sanghaj” tulajdonképpen három kiállítást foglal magába: a Shanghai Design Capital Promotion Center címadó fotó-összeállítását; a 11 sanghaji kulturális-kreatív vállalkozó által létrehozott „Sanghaji nappali” kulturális tárlatot, valamint a Sanghaji Képzőművészeti Akadémia, a Sanghaji Kínai Festészet Akadémia és a Sanghaji Művészek Szövetsége által kiválasztott 16 festőművész „Sanghaji rímek” bemutatóját. 

A program a világváros lenyűgöző látnivalóit hozza közel a látogatókhoz, a fotós és a festő szemszögéből is láttatva azokat. A "Sanghaji nappali" pedig különböző bútorokon és divatélet produktumain keresztül mutatja be a város kulturális és dizájntermékeit. Ugyanakkor betekintést is enged a sanghajiak hétköznapi életébe, megismerhetővé válnak olyan ősi kulturális értékek is, mint például a kínai csomózás vagy a bársonyhímzés. Láthatjuk a textilművészet két kiváló reprezentánsának – He Dongmei és Wu Yingwen – alkotásait is.