Albumba foglalták a Pallas Athéné-alapítványok szerteágazó sikertörténetét

Saját tevékenységét is szimbolizáló, ikonikus helyszínen mutatta be a TUDOMÁNY és KÖZÖSSÉG – ÉRTÉKTEREMTÉS, ÉRTÉKMEGŐRZÉS című albumot a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány. Az Úri utca 72.  szám alatti műemléket ugyanis a jegybank és alapítványa mentette meg a pusztulástól. Azóta itt működik az általa, valamint a Neumann János Egyetem által létrehozott Budapest Centre For Long-term Sustainability (BC4LS), amely egyben társadalmi felelősségvállalása egyik jelképének is tekinthető. 

2014-ben jöttek létre a Magyar Nemzeti Bank alapítványai: hat egymástól független Pallas Athéné-alapítvány kezdte meg tevékenységét az oktatás, a tudomány és a kultúra területén. 2019 decemberében a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vette át elődei feladatait. Az általuk végzett munka látványos eredményeit nemcsak romokból újjávarázsolt, majd a tudomány és a kultúra központjává tett emblematikus épületek jelzik, hanem több mint 1600 oktatási, kutatási és tudományos támogatási projekt is. Ezek része például meghatározó nemzetközi konferenciák, geopolitikai kutatások, különböző ösztöndíjasok és közel 400 hallgató posztgraduális képzésének támogatása.

Az exkluzív kivitelű alapítványi album hét fejezetre bontva mutatja be a PADME és a jogelődök által végzett értékteremtő, értékmegőrző, tudásösztönző és közösségépítő tevékenységet. Többek között érdekes dokumentumértékű összeállítás olvasható az alapítvány által megmentett, magas színvonalon felújított és új funkcióval felruházott épületek történetéről, a tervezői-építészeti kihívásokról, és megszemlélhetjük a csodás végeredmény képeit is.

Külön fejezetet kapott az albumban a könyvkiadás is. Cseh Katinka, a Pallas Athéné Könyvkiadó ügyvezetője az eseményen elmondta: négy nagy tématerületükről – közgazdaságtan-pénzügy, geopolitika, menedzsment, fenntartható fejlődés – hozzák el az akadémiai-egyetemi hátterű külföldi tudományos bestsellereket a magyar olvasóknak. 2017. szeptemberi megalakulásuk óta 140 kötetet jelentettek meg, mindegyikről könyvbemutatót is tartottak. 

A kötet fotókkal gazdagon illusztrálva mutatja be az alapítványi épületekben megrendezett képzőművészeti és egyéb kiállításokat, valamint az ott zajló kulturális programokat is.

A könyvbemutatón részt vettek a PADME vezetői is. Bánkuty Tamás igazgató kiemelte: „termőre fordultak a korábbi szellemi beruházásaink, ezeket a projektjeinket »csupán« megőrizni, működtetni kell, és a visszajelzéseket beépítve továbbfejleszteni, de az innováció, az új kezdeményezések támogatása továbbra is a legfontosabb feladatunk lesz. Mint mindig, 2021-ben is kizárólag az alapításkori vagyon hozamaiból láttuk el tevékenységünket, teljesítve az alapítványi vagyon megőrzésével kapcsolatos küldetésünket is.”

Csizmadia Norbert elnök ehhez hozzátette: „azt remélem, hogy az eddigi munkát, sikereinket tovább folytatva, a támogatott tehetségekre, a fiatalabb generációra támaszkodva minél több értéket tudunk teremteni nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára.”