A Pallas Athéné Alapítványok a törvények betartása mellett működnek

Semmilyen nyomozásról nem kaptak értesítést a Pallas Athéné Alapítványok, amelyek minden esetben kiadják a jogszabály szerint megismerhető adatokat

2016.április 7. – A Világgazdaság mai számában megjelent „Nyomoznak az MNB-alapítványok ügyében” című cikk szerint közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz az V. kerületi rendőrkapitányság a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványokkal összefüggésben. Az Alapítványoknak nincs tudomása arról, hogy bármelyik alapítvány ügyében ismeretlen elkövető vagy konkrét személy ellen nyomozás folyna, megkeresés sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől nem érkezett az Alapítványokhoz.

A Fővárosi Ítélőtábla 2015  decemberi másodfokú ítéletében a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány, a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány kapcsán állapított meg közérdekű adat kiadására vonatkozó kötelezettséget.

Az alapítványok élve a törvény által biztosított lehetőségükkel a törvényes határidőn belül felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, melyben kérték a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését. A végrehajtás felfüggesztésének indítványozása azt a célt szolgálta, hogy a Kúria esetleges megváltoztató döntése nyomán az eredeti állapot biztosítható legyen. Az alapítványok 2016 februárjában – a Kúria végrehajtás felfüggesztésére vonatkozó döntése előtt – önkéntesen kiadták a kért adatokat, figyelemmel a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jog fontosságára, valamint a közvélemény tájékoztatására.

Az alapítványokkal szemben folyamatban volt és lezárult közadatok kiadásával kapcsolatos perekben az alapítványok minden esetben teljesítették az adatok kiadásával kapcsolatos kötelezettségüket. A mai napon nincs olyan jogerős ítélet, amelynek az alapítványok ne tettek volna eleget, vagy amely ügyében lejárt volna a teljesítésre meghatározott 15 napos határidő. Tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését, valamennyi alapítvány eleget tett és a jövőben is eleget fog tenni a jogerős ítéletben foglalt kötelezettségeinek. Az alapítványok eljárása alapján fel sem merülhet, hogy bárkit érdeksérelem ért volna.