A Kopátsy-életműsorozat újabb kötetét jelentette meg a PABooks

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) decemberben kiadta Kopátsy Sándor Új közgazdaságtan című művét. Ez az életműsorozat második kötete, ami a Beszélgetések Adyval című első kiadványt követi. E Kopátsy -sorozat unikalitása, hogy nem csupán az egyik legnagyobb formátumú magyar közgazdászgondolkodó pályafutása során publikált köteteinek új megjelentetését célozza, hanem az eddig feltáratlan kézirathagyatékát is feldolgozza és közzé teszi.

A PABooks által emellett az év végén már elérhetővé vált aZene, matematika és elme, valamint az Akata boszorkány eBook-változata is.

Kopátsy Sándor: Új közgazdaságtan

„Ez a közgazdász szakmai véleményemet tükröző életművem” – így értékelte az akkor 90 éves Kopátsy Sándor kötete első, 2011-es kiadását, amely húsz év munkájának húszezer oldalnyi kéziratából állt össze. „Az elmúlt száz év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a közgazdaságtan makroszinten semmit nem látott előre, tanácsai a tényleges fejlődési folyamatokat nem szolgálták – állítja. Az Új közgazdaságtan ezzel szemben fogalmazza meg merész és újszerű gondolatait.

A kötet első kiadásakor még domináns, elavult közgazdaságtani megközelítés nem vett figyelembe olyan tényezőket sem, amelyeknek nagy hatásuk van a gazdasági sikerre. A kultúrát, a viselkedési módot például nem tekinti a gazdaság működését alakító tényezőként. Teszi ezt annak ellenére, hogy a 20. század derekáig csak azok az országok emelkedtek az élvonalba, amelyek a nyugat-európai puritán kultúrkörhöz tartoztak.

Az emberi erőforrások kapcsán ugyanakkor felrója azt is, hogy az oktatási tudomány még nem jutott el odáig, hogy bevallja: az iskolák minősítése nagyon távol áll az élettől. Ma is a tradíciók alapján, az elsajátított anyag mennyisége, a szorgalom és az engedelmesség alapján osztályoz, az élet azonban a tehetséggel párosult tudást, annak a gyakorlati alkalmazását értékeli – figyelmeztet.

Mitől függ valójában a következő generáció minősége? Milyen családi pótlékra, családtámogatásra, nyugdíjrendszerre volna szükség? Mit üzen a gazdaság az oktatáspolitikának? Miért nem szabad a foglalkoztatást csak a piacra bízni? – ezekről a kérdésekről is kifejti véleményét. A magyar jövőképnek pedig egy egész fejezetet szentel, melyben azt taglalja, hogy az egyén és a társadalom ma sokszorta többet alakíthat a saját sorsán, mint eddig korábban bármikor.

David Sulzer: Zene, matematika és elme – eBook-kiadásban is

Miként hordoz a zene érzelmeket? Mitől függ, hogy kellemesnek vagy diszharmonikusnak ítélünk egy hangsort? Vagy miért hangzanak másként az emberi hangok és a hangszerek hangjai? – a zene és a tudományok összefüggésein túl ez is kiderül David Sulzer egyetemi professzor – maga is ismert zeneszerző és előadó – könyvéből.

A zeneszerzéshez vagy a zene élvezetéhez nem szükséges ismerni azokat a matematikai vagy biológiai alapelveket, amelyek a zene létezését lehetővé teszik. Ezeket a témákat javarészt nem is érinti a zenei képzés, és a zenészek remek munkát végeznek anélkül is, hogy egyáltalán tudnának a létezésükről. Mégis, a zene, a hang és az érzékelés alapjainak megismerése magyarázatot nyújt bizonyos rejtélyekre, rávilágít az ismeretlen újabb és mélyebb rétegeire, segít megérteni azt, amit hallunk, ez pedig ötleteket és inspirációt nyújthat mindenkinek a saját munkájához is. A szerző ezek mellett a kötetben bőségesen ajánl meghallgatásra különböző zenéket, mindenféle területről. Feltesz és megválaszol továbbá olyan fontos és érdekes kérdéseket is, mint például: mennyi a hang súlya; miért lesz Donald kacsa-szerű hangunk, ha héliumot lélegzünk be egy lufiból; vagy mi a fizikai alapja annak, hogy egyes zajok különböző színekről kapták a nevüket.

Akata boszorkány – eBook-változatban is

A nigériai származású amerikai szerző az Akata boszorkányban szereplő karaktereket és magát a cselekményt is az afrikai hitvilág, a rituálék és a folklór elemeit felhasználva hívta életre. A regényt a Time Magazine minden idők 100 legjobb fantasy könyve közé választotta, így ott a helye minden kalandos történet iránt-rajongó – és önmagát kereső idősebb vagy fiatalabb olvasó – könyvespolcán!

Az Akata boszorkány története napjaink Nigériájában játszódik. Tizenkét éves albínó főhősnője, Sunny Nwazue, jóllehet ekkor még nincs tudatában, de szintén leopárdember. Amerikában született, családja kilencéves korában úgy döntött, visszaköltöznek Nigériába. Beilleszkedése pedig nem volt zökkenőmentes, társai egy csúfnevével, az akata szóval is illették, mely vadállatot jelent. Sunny felmenői hazájában ugyanakkor ráébred, hogy elődeinek misztikus története van. Ekkor ismeri meg a szabad leopárdemberek mítoszát is, akik kétezer évvel ezelőtt világszerte mészárlás áldozataivá váltak, ám az emberiség fejlődésével egyre szervezettebbek lettek.

A fantasy rajongói ismerős témákat élvezhetnek afrikai környezetben. A történet pedig a mai világban játszódik, mely a mobiltelefonok, a számítógépek képében, vagy egy-egy hétköznapi helyszín leírásában egyaránt megjelenik. Csakúgy, mint minden fiatal bűvésznek, Sunnynak is meg kell tanulnia a varázslás szabályait, és meg kell fizetnie az árát, amikor hirtelen felindulásból megszeg egy előírást.  Egy napon nagy tudású tanítóik Sunnyt és három társát arra szemelik ki, hogy megállítsák a sajtóban Fekete Kalapnak titulált sorozatgyilkost, aki a gyermekek köréből szedi áldozatait. E varázsló kvartett minden tagja egyedi, olyan képességek birtokában vannak, amelyekkel a másik három nem rendelkezik, és amelyekkel biztonságban tudnak tartani másokat.

A  kötetek, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon,  hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán(www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.