Újra magyar tulajdonba kerül az Ybl Vízház

Tudományos konferenciák helyszíne és kortárs képzőművészeti kiállítóközpont létesül a patinás épületben

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonába kerül az Ybl Vízház évek óta üresen álló, elhanyagolt épülete, amely a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg.

Az Ybl Miklós által tervezett, világörökség részét képező Ybl Vízház közel tíz éve kihasználatlanul, üresen áll. Az épület állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek felújításra szorulnak.  Az épület a várkert területén kiemelkedően frekventált részen található,  egységet képez a körülötte elterülő patinás Királyi palota épületkomplexummal.

A PADI Alapítvány tervezett beruházásának köszönhetően az Ybl Vízház patinás múltjához méltóan tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek, valamint kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont, nyitott lesz az érdeklődők számára.

Az ingatlan 10,5 millió euróért, kedvező piaci áron kerül – az épületre vételi opcióval rendelkező társaság megvásárlásával – a Vízház Zrt. tulajdonába, az adásvételt teljes körű ingatlanértékelés előzte meg.

Az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Azt nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük során. Az épület hosszútávú, biztonságos befektetést jelent az alapítvány számára, megvásárlásával a nemzeti közvagyon gyarapodik, az ingatlan pedig az évek óta tapasztalható állagromlás és pusztulás helyett pezsgő kulturális központtá válhat.