PADME: megőrizzük, működtetjük és továbbfejlesztjük az eddigi sikeres projektjeinket

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) 2021-ben is folytatta azt a munkát, amelyet hét évvel ezelőtt kezdtek meg a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. Működésük látványos eredményei közé tartoznak a lepusztultságukból új életre keltett, a tudomány és a kultúra központjává tett emblematikus épületek. Kevésbé szembetűnő, de legalább annyira fontosak a különböző támogatási projektek, mint a nemzetközi konferenciák, a tudományos kutatások, a különböző oktatási ösztöndíjak, posztgraduális képzések finanszírozása vagy a könyvkiadás.

Bánkuty Tamást, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) igazgatóját a 2021. év eredményeiről kérdeztük.

 

Milyen értékmentő feladatot végeztek az elmúlt esztendőben?

Többéves előkészítés és kétéves munka eredményeként tavaly fejeződött be a Budai Vár egyik ikonikus saroképületének (Úri utca 72.) a rekonstrukciója. A gazdag múltra visszatekintő ingatlan egykor a katonai kincstár tulajdonába tartozott, a rajta álló épület volt plébánia, köztisztviselői bérház, a második világháború során búvóhely, és a Magyar Nemzeti Bank értékeinek a védelmét is szolgálta. A jegybank és alapítványa ezzel már a Várnegyed második ikonikus műemlékét mentette meg a további romlástól, és adta át az egyetemi és tudományos életne. Itt kezdte meg működését a fenntarthatóságra fókuszáló tudományos központ,  a Centre For Long-term Sustainability.

 

Milyen kulturális  értékteremtő tevékenység kapcsolódik a PADME-hez 2021-ben?

Támogattuk a Ludwig Múzeum „Az Iparterv-nemzedék bemutatása Frey Krisztián munkásságán keresztül” című projektjét. A kortárs művészeti múzeummal együtt a PADME is kiemelten fontosnak tartja az IPARTERV-nemzedék munkásságának kutatását és megismertetését minél szélesebb körben. Frey Krisztián különösen izgalmas egyéniség, az 1960-as években újjászülető magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotója. Művészete máig hatással van nemcsak a magyar alkotóművészekre, hanem a kortárs művészet iránt fogékony közönségre is. Életművének feltárása, alkotásainak összegyűjtése, feldolgozása hiánypótló a magyar művészettörténet szempontjából is.

 

A tudományos életben milyen szerepet tölt be az alapítvány? Hogyan működik az előbb már említett Centre For Long-term Sustainability?

A PADME Alapítvány és a kecskeméti Neumann János Egyetem közösen hozta létre az új tudományos központot 2021-ben a Várnegyedben. A Centre For Long-term Sustainability (BC4LS) ugyanakkor szimultán virtuális tudás- és kutatóközpont is. Legfőbb küldetése, hogy a hosszú távú fenntarthatóság témakörében globális intellektuális csomóponttá váljon. Összefogja a különböző tudományterületeket, nemzetközi színvonalú és beágyazottságú kutatásokat ösztönöz és támogat, szakmai eseményeket szervez, kutatásokat publikál. Célja, hogy a fenntartható jövővel kapcsolatos gondolkodást új alapokra helyezze.

A koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások és egyéb nehézségek ellenére már az első évben két nemzetközi hírű professzor, Abishur Prakash és Richard A. Werner tette át tudományos tevékenysége székhelyét Budapestre.

 

Korábban Abishur Prakash professzor két könyvét is megjelentette a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks).

Igen, a PADME támogatásával működő Pallas Athéné Könyvkiadó egyik fő célkitűzése a világ élvonalába tartozó tudás hazai becsatornázása. A közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika, a menedzsment és a fenntartható fejlődés tématerületeiről jelenteti meg a legfrissebb, akadémiai-egyetemi hátterű külföldi sikerkönyveket. Így jutottak el a magyar olvasókhoz Abishur Prakash munkái, a Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája és az Új geopolitika – A világ jövője című kötetek is.

A PAbooks 2021-ben 33 művet adott ki, tizenhármat e-book-változatban, nyolcat pedig hangoskönyv formájában is.

 

A felsőoktatás támogatásában milyen részt vállalnak?

A PADME Alapítvány, ahogy a megelőző években, 2021-ben is többletforrásokkal segítette a magyar oktatást és a tudományos életet. Ösztöndíjakban részesítette a tehetséges hallgatókat és doktoranduszokat, továbbá támogatást folyósított kutatóknak és szakmai szervezeteknek is. Mindezzel hozzájárult a hazai felsőoktatás versenyképességének javításához.

A hazai oktatás fejlesztését olyan módon is támogatja az alapítvány, hogy hozzájárul a legtehetségesebb hazai hallgatók külföldi képzéséhez is. A PADME ösztöndíjával olyan neves egyetemekre jutnak be a magyar diákok, mint az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legjobb egyetemének, a Columbia Universitynek az Economic and Political Development képzésére. A National University of Singapore (NUS), az „Entrepreneurship” területén a világ legjobb MBA-képzése, itt is megfordulnak a magyar hallgatók, csakúgy, mint a Bostonban található Babson College MBA-programján.

 

Milyen segítséget kapott  a határon túli magyar oktatás 2021-ben?

Mindannyiunk szívügye Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj, amelynek keretében havi támogatást adunk a legjobban teljesítő diákoknak szerte a Kárpát-medencében. Évek óta építjük azt a tudományos hálót, amelynek révén elérhetjük a kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közéleti tevékenységet végző hallgatókat. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem beregszászi kihelyezett képzése, a Partium Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, valamint a Vajdasági Magyar Közgazdász Szervezet közreműködésével ez már olajozottan működik.

A hallgatói ösztöndíjprogramon túl a határon túli közgazdasági képzésekhez kapcsolódó intézményi szakmai programokat is támogatja a PADME Alapítvány. 

 

A tiszaroffi  ösztöndíjprogramjuk teljesen kilóg a sorból.

Valóban, ez egy egészen más fókuszú program: a  hátrányos helyzetű kistérségben élők iránti felelősségvállalásról szól. Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly és Tiszabő települések középiskolás diákjait támogatjuk 2016 óta az érettségi megszerzésében, majd egyetemi tanulmányaik során. Ez a program szintén szépen teljesít, olyan hallgatóval is büszkélkedhetünk, akit már a PhD-képzésben és a tudományos munkájában támogathatunk.

 

Mit vár alapítványi vezetőként 2022-től?

Termőre fordultak a korábbi szellemi beruházásaink, ezeket a projektjeinket „csupán” megőrizni, működtetni kell, és a visszajelzéseket beépítve továbbfejleszteni, de az innováció, az új kezdeményezések támogatása továbbra is a legfontosabb feladatunk lesz. Mint mindig, 2021-ben is kizárólag az alapításkori vagyon hozamaiból láttuk el tevékenységünket, teljesítve az alapítványi vagyon megőrzésével kapcsolatos küldetésünket is.