Kínai Nyelven is megjelent Magyarország vezető geopolitikai magazinja a HUG

A 2016 márciusában indult HUG (Hungarian Geopolitics) magazin Magyarország vezető geopolitikai és geostratégiai témákkal foglalkozó negyedévente megjelenő folyóirata. A HUG-ot kiadó Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a kínai nyelvű HUG válogatásban a legérdekesebb és a témakörrel kapcsolatos tanulmányokból állított most össze egy különszámot. 

A HUG kínai nyelvű speciális kiadása a kínai külpolitika nagyszabású víziójára, az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezésre összpontosít. Bemutatja az ókori Selyemút létrejöttének folyamatát, és a történelmi időktől egészen napjainkig vezető̋ kapcsolatát korunk kiemelkedően fontos gazdasági és infrastrukturális projektjéhez, az Új Selyemút kiépítéséhez, amelyben Magyarország is jelentős szerepet kaphat.

Szerzőink olyan nemzetközi szakértők, elismert professzorok, vezető geostratégiai gondolkodók és az új kutató generáció képviselői, akik mind arra vállalkoztak, hogy és bemutassák a világszerte számos helyen szétszórva megtalálható, ám mégis összetartozó értékeket és tudásháló szakmai elemeit. A HUG az értékalapú gondolatokra és gondolkodásmódra épít, céljai között szerepel a nagy földrajzi egységek közötti szinergiák felfedezése, az egyes régiók közötti ezernyi láthatatlan kapcsolat kölcsönhatásainak bemutatása, valamint általános áttekintő̋ írások megjelentetése.

A kínai nyelven megjelenő HUG magazinban olvashatunk az Egy Övezet, Egy Út jelentőségéről, a történelmi Selyemútról, a Selyemút magyar felfedezőiről, a Selyemút népzenéinek rokonságairól, különösen a kínai és a magyar népzene kapcsolatáról. Az Egy övezet Egy út közép-kelet európai kapcsolódási pontjairól, és fejlesztési együttműködéséről, arról, hogy Magyarország miért kulcstérség az Egy Övezet Egy út program számára. Kína gazdasági fejlődési eredményeiről, az oktatás, a kutatás és az innováció jelentőségéről, valamint egy új korszakváltás technológiai világrend geoökonómia kihívásairól, a városok és különösen a smart-cityk, globális városok jelentőségéről, a 21. századi nagy stratégiáról és stratégiai tervezéséről, valamint az infrastrukturális beruházások eredményeiről. 

A kínai vezetés 2013-ban hirdette meg az Egy övezet Egy út programját, amely az egykori Selyemút menti országok kapcsolatait igyekszik erősíteni, növelni a kereskedelmüket többek között infrastrukturális fejlesztések által. A közép- és kelet-európai régió az Új Selyemút kulcspontja – itt érnek el a Kínából induló hálózatok Európába, a régió fontossága tehát megköveteli a kezdeményezéssel kapcsolatos tudományos együttműködések összehangolását is. A kétoldalú kereskedelmi együttműködés mellett a pénzügyek területén is bővíteni kívánják a kooperációt.

Az átalakuló világrendben még fontosabbá vált a Kelet felemelkedésével, Kína hosszú távú fejlesztési elképzelése a Selyemút újjáépítése, és ebben a nagy ívű projektben Magyarország kulcstérség szerepet tölt be. Megerősödött a közép-kelet európai országok együttműködése, különösen a V4 országok együttműködési szerepe, valamint a 16+1 nemzetközi szerepköre, amely egyértelműen Kína legfontosabb sikertörténete a régióban és Európában.

Kelet-Közép Európa szerepe felértékelődik ezáltal az Egy Övezet, Egy Út oldaláról is. Különösen fontos ezen belül Magyarország és Lengyelország szerepe. Amíg Lengyelország a térség legfontosabb logisztikai, infrastrukturális központjává válhat, addig Magyarország a térség fő tudásközpontjává, ahol a kulturális, kreatív gazdasági és új technológiai iparágak, innováció szerepe lesz jelentős. Kínából nézve pedig a közép-kelet európai térség hídfőtérség szerpet tölt be Európa és Ázsia között. 

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) Kutatóintézete, amelynek fókuszában Kelet-Ázsia kutatása áll, 64. tagként csatlakozott tagja a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet európai kutatóintézetekből álló „16+1 Think-Tank” hálózathoz, továbbá tudományos munkájának elismeréseként Euro-Sino Economic Research Awardban részesült 2017 májusában.

2017 november 10. megalakult és a PAGEO Kutatóintézete által alapított Belt & Road Központ, amely a régió országaiban zajló - az „Egy övezet Egy út” programhoz kapcsolódó - tudományos tevékenységeket koordinálja, illetve a kapcsolatos kutatásokat és információkat gyűjti össze és publikálja. A cél egy olyan szakmai hálózat létrehozása, amely a közép-kelet európai térségben fellelhető információkat gyűjti össze és rendszeri, maga is tartalmakat állít elő, és kapcsolatot tart Kelet-Ázsia releváns szakmai intézményeivel és egyetemeivel.

A kínai nyelvű szám itt érhető el: http://beltandroadcenter.org/hug/