Idén is több mint száz hallgató tanul magyarul Brazíliában

2016 második félévében több mint száz hallgató tanul magyarul az Universidade de São Paulo (USP) intézményében a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával. Eddig összesen háromszázötvenen vettek részt a különböző nyelvi szinteken induló magyar nyelv- és kultúra órákon.

2015 áprilisában indult a magyar nyelv- és kultúra kurzus az Universidade de São Paulo (USP) intézményében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kiemelt stratégiai programjaként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával. Az alapítvány az ötéves programot eddig több mint 39 millió forinttal támogatta. A képzésen eddig 350 diák vett részt, 2016 első félévben 113 hallgató végezte el sikeresen a szemesztert, a második félévében pedig 111 beiratkozott hallgató van.  Az idén indult kezdő, A1 szinten három csoportban összesen 59 diák, a tavaly indult A1+ szinten 42 diák tanul, továbbá 10 diák jár B2 és C1-C2 szintre, ahol már anyanyelvi szinten, mélyebben merülnek el a magyar irodalomban és történelemben.

Dél-Amerika valamennyi országában élnek magyarok, de a legnagyobb számú és legaktívabb közösségek Brazíliában. Sao Paulo vonzáskörzetében több tízezer magyar felmenőkkel rendelkező brazil állampolgár él, a kurzusnak köszönhetően pedig még többen ismerkedhetnek meg őseik nyelvével és kultúrájával. Az itt megszerzett tudás erősíti az óceán másik oldalán élők magyarságtudatát és az országok közötti kapcsolatot is.