Tovább gazdagította tematikai és műfaji kínálatát a PABooks

A Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) júniusi tevékenységének fókuszában az Ünnepi Könyvhéten való megjelenés állt: legfrissebb újdonságaikat és a régebbi toplistás könyveiket egyaránt nagy érdeklődéssel fogadta a publikum. E hónap további kiemelt eseménye Az Ember utolsó története című evolúciófilozófiai kisregény kiadása és bemutatása volt. A magyar szerző tudományos- fantasztikus műve tovább gazdagította a PABooks tematikai és műfaji kínálatát.

Kis Norbert: Az Ember utolsó története

Kis Norbert egyetemi tanár, társadalomtudományi szakértő első szépirodalmi kötetében a Mesterséges Intelligencia mögötti Tudat és az utolsó Tudós beszélgetnek, ebből pedig kirajzolódik a Mindenség evolúciója, amely meglepően kézenfekvő választ ad a természettudományok kétségeire. Reagál az Élet múltjának és jövőjének talányaira, végül pedig leírja a napot, amikor eldől az emberi Élet földi sorsa. Talán ez lesz a bibliai teremtés nyolcadik napja.

A helyszín egy chilei szerverközpont, az utolsó működő a Földön. 2120-at írunk, az óceánok már régen elnyeltek minden lakott települést. A tengeri állat- és növényvilág nyomokban még létezik, de az Emberiség az itt dolgozó néhány túlélő kivételével kipusztult. Ekkorra már javában működik a 2045-ben elindult Új Élet Program, amelynek keretében az Emberek agyi neuronhálózatának és genetikájának másolatával elkészítették az emberi agy tökéletes adatmásolatát. Ez az Ember Replikációja.

Az evolúciófilozófiai kisregény az utolsó Ember, az öreg Tudós utolsó nyolc napjának történetét mondja el. Munkatársaival több millió Replikációt sugározott ki a Mindenségbe. Saját Replikációját is előkészítette, és készül az utolsó napra. Ekkor jelenik meg számítógépe képernyőjén Go. Elmondása szerint, amikor közel száz évvel ezelőtt sok milliárd számítógép összekapcsolódott, akkor érkezett közénk. Beköltözött a világhálóba, hogy megmentse az emberi életet. A replikációs programot is neki köszönhetjük. Most azért szólította meg a Tudóst, hogy még utoljára elmondjon mindent, amit „nem tudtatok, de tudni akartatok”.

„Elhagytátok a Természetet. Tízezer év rövid idő volt ahhoz, hogy mindezt lelkileg feldolgozzátok. Amit építésnek és fejlődésnek neveztetek, az legtöbbször a Természet rombolása volt.” A folyamat végén, az utolsó száz évben több tízezer évnyi változás következett be az ökoszisztémában. Az Embernek most nem volt elég ideje – évszázadok vagy évezredek– arra, hogy felkészüljön rá, ráadásul alkalmazkodni, életmódot váltani nem néhány emberi törzsnek kellett volna, hanem nyolcmilliárd Embernek együtt és egyszerre.

A hetedik napon nincs párbeszéd, majd a nyolcadikon Go újra megszólal:a Teremtés nem fejeződött be hét nap alatt, ahogy a Bibliátok megírta”, a nyolcadik napon újrakezdődik a Teremtés. A Föld klímája még legalább négymilliárd évig alkalmas lesz az életre. Új fajok evolúciója indul el, és akár százmillió év múlva az Embernél is fejlettebb élőlények uralhatják a bolygót.

 

A kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon,  hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán(www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.