Otthont kapott a Pallas Athéné Alapítványok doktori programja

Magas hozamú befektetés biztosítja az országos képzés fedezetét

Méltó budapesti központban indult el a Pallas Athéné Alapítványok országos doktori programja, amely Magyarország egyik legnagyobb doktori programja. A PAGEO, a PADS és a PADA alapítványok, valamint a Pécsi Tudományegyetem által alapított Geopolitikai Doktori Program képzései – a baranyai megyeszékhely mellett – a Budapest, I. kerület Döbrentei utca 2. szám alatt októberben kezdődtek el.

A Geopolitikai Doktori Program célja, hogy multidiszciplináris megközelítéssel adjon válaszokat a XXI. század nemzetközi, geopolitikai kihívásaira, Kelet-Közép-Európa szemszögéből. A képzésen résztvevők a legnagyobb tapasztalatú hazai és külföldi szakemberek iránymutatása mellett tanulhatnak és kutathatnak, emellett külföldi részképzéseken és konferenciákon vehetnek részt a legjelentősebb nemzetközi egyetemeken. A Döbrentei utcai ingatlant a PADI Alapítvány nettó 6,975 millió EUR áron vásárolta meg, és bocsájtotta a doktori program rendelkezésére.

A doktori program finanszírozását az úgynevezett Kasselik Házra vonatkozó adásvétel biztosítja az alapítványok számára. A fővárosi Vörösmarty téren lévő épület négy albetétjének megvétele ugyanis hosszú távú, biztos hozamot jelent a doktori programot üzemeltető alapítványoknak. A Pallas Athéné Alapítványok gazdálkodásának sajátossága, hogy vagyonukat olyan biztonságos megoldással fektetik be, amellyel magas hozamot érnek el, az alapítványok ugyanis kizárólag e hozamból gazdálkodhatnak, alapítói vagyonukat nem élhetik fel. Ezeknek a feltételeknek teljes mértékben megfelel a négy Pallas Athéné Alapítvány (PAGEO, PADS, PADA, PADI) által közösen létrehozott céltársaság – a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. – ingatlanvásárlása, amely során az ingatlan 16,3 millió EUR áron kerül a céltársaság tulajdonába. A műemléki védettséget is élvező épület tartós bérbeadása a magyar állampapírokénál jóval kedvezőbb, mintegy hat és fél százalékos hozamot jelent majd a részvénytársaság számára, ennek nyomán az országos doktori program finanszírozása hosszú távon megoldott.

Mind a Döbrentei utcai ingatlan, mind a Kasselik Ház megvásárlását teljes körű ingatlanforgalmi értékbecslés, további műszaki és jogi átvilágítás előzte meg.