“Ország- és jövőépítés magas fokon” - Bánkuty Tamás, a PADME Alapítvány igazgatójának cikke a Magyar Nemzetben

Alapítványi értékteremtés és termőre fordult tudásberuházások a jegybanknak köszönhetően

Üres, funkció nélküli, romló állagú épületek és ambiciózus tervek a tudományos közösségek támogatására. Ez volt a helyzetkép, amikor 2014-ben a Magyar Nemzeti Bank megalapította az első Pallas Athéné Alapítványát. Mára az építész szakma, a főváros és a kormányzat által kitüntetett, díjnyertes épületek oktatói tereiben zajlanak az egyetemi doktori programok. A doktoranduszok sorra szerzik meg a tudományos fokozataikat, a közösségi terek pedig könyvbemutatóra telnek meg vagy online formában követik több százan a hétről hétre megjelenő tudományos bestsellereket. Ez a Pallas Athéné Alapítványok rövid, mégis eredményekkel teli története.

Az építkező munkának megvan a maga lélektana, teljesen mást jelent, mint valamit egyszerűen csak működtetni. A Pallas Athéné Alapítványok 2014 után egyszerre láttak neki az épített örökség megmentésének és egy láthatatlan szellemi építkezésnek. Míg az ingatlanok felújítása azonnal látványos eredményekkel járt, a tudományos befektetéseknek több időre van szükségük. Mára mindkettőnek látjuk már a gyümölcseit.

A szakmai munka többrétegű volt. Egyrészt újat és magas minőséget szerettünk volna létrehozni, ezért támogattuk a legjobb hazai kezdeményezéseket, mint például a Brain Bar, a TEDxDanubia vagy a felfedezők napja. A hazai egyetemekkel való együttműködések során is igyekeztünk mindig valami újat létrehozni a geopolitikai, transzdiszciplináris doktori programok elindításával.

A hazai kezdeményezések megerősítése mellett a legfrissebb külföldi tudást is be akartuk csatornázni. Támogatásainkkal olyan szakmai nagyágyúkat hoztunk Magyarországra, mint Chris Hadfield, Richard Florida, Sugata Mitra, Mara Steiu, Niall Ferguson. A Pallas Athéné Könyvkiadó már több mint száz könyvet jelentetett meg magyarul olyan kiadóktól, mint a Harvard University Press, a Princeton University Press, az Oxford University Press, a Yale University Press, az MIT Press, valamint a Stanford University Press. A kiadó úttörő tevékenységet végez, ugyanis olyan sikerkönyveket jelentet meg magyarul, amelyek enélkül nagy valószínűséggel nem jutnának el Magyarországra. Hétről hétre olyan könyveket ismerhetünk meg, amelyeket a világ legnevesebb szakkönyvkiadói adnak ki, és bestsellernek számítanak a nemzetközi szakmai világban.

A Pallas Athéné Alapítványok első időszaka tehát nagyon masszív alapozással telt, kidolgoztuk azokat a kereteket, amelyek között a teljesen új projektjeink működni tudtak. Mára pedig azt látjuk, hogy termőre fordultak ezek a szellemi beruházások, hiszen már fokozatszerzésekről, abszolutóriumokról beszélhetünk a doktori iskolákban, és a szakmai munka elérte azt a kritikus tömeget, amit szerettünk volna.

Ezt az utat közösen építettük a diákokkal, tanárokkal, és együtt megyünk végig rajta. Az ilyen együttműködések közé tartozik a győri Széchenyi István Egyetemen futó – gazdálkodás és szervezéstudományok területén működő – angol nyelvű doktori program, a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolája keretében, 2015 szeptemberében elindult geopolitikai doktori program, valamint a Corvinus egyetem geopolitikai doktori programja. Egyedülálló kezdeményezésként a Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával indult Kelet-Közép-Európa első innovatív, kettős diplomát adó MBA-képzése, a Fudan–Corvinus Double Degree MBA program. Tovább folytatjuk a Pallas Athéné kiválósági ösztöndíjprogramunkat, amellyel évente száz kiváló eredményt elérő hallgatónak biztosítunk ösztöndíjat a Kárpát-medencében.

Óriási eredmény, hogy a doktori programjainkban már több mint háromszáz doktorandusz tanul. Két program angol nyelven folyik, ezzel felkészítjük a hallgatókat a nemzetközi tudományos életben való hatékony részvételre is. A világ élvonalában a 34. helyre rangsorolt kínai Fudan Egyetemet sikerült Magyarországra csábítani egy kettős diplomát adó MBA-képzéssel. Ezenfelül kiemelkedő a kecskeméti Neumann János Egyetem diákjainak nyújtott ösztöndíjprogram, amely az egyetemi infrastruktúra-fejlesztés mellett az ott folyó szellemi munkát és a további fejlődést is támogatja. Mindannyiunk szívügye a határon túli magyar kiválósági ösztöndíjprogram is, amelyben havi juttatást kapnak a legjobban teljesítő diákok.

Az alapítványi értékteremtés nagyon fontos és egyben látványos területe az ingatlanfejlesztés, amelynek során Budapest ikonikus, de elhagyatott, romos állapotú épületeit sikerült nemcsak magas színvonalon felújítani, hanem új funkcióval is felruházni, egyben pezsgő szellemi életet kialakítani bennük. Ezek közül kiemelkedik a budai Várban álló egykori városháza épülete, amely Bölcs Várként újult meg, és lett a szellemi, tudományos élet új központja, a doktori programok, valamint a könyvkiadó otthona. Igyekeztünk megnyitni az épületet mindenki előtt, gyermekprogramokat, épületsétákat rendezünk, amikor lehetőség van rá. Külön büszkeség, hogy a Bölcs Vár magas színvonalú műemléki felújítását több rangos szakmai díjjal is elismerték.

A Bölcs Vár 2019-ben elnyerte az ­UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete által alapított ICOMOS-díjat, a magyar építészeti kultúrát és értékeket megőrizni hivatott építészeti alkotásokat elismerő Pro Architectura díjat, a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen kiadott Budapest építészeti nívódíjat, valamint a 2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíjat is. Az alapítványi értékmegőrzés másik látványos példája a Várkert Bazár előtt álló egykori, Ybl Miklós által tervezett vízház felújítása. Az Ybl Budai Kreatív Házként újjászületett épület évek óta rangos és izgalmas kortárs művészeti tárlatoknak és az alapítvány tudományos tevékenységéhez kapcsolódó egyéb kiállításoknak ad otthont.

Az elmúlt hat évben összesen közel 1600 projektet támogattunk, mintegy 11 milliárd forint értékben, az öt posztgraduális programban pedig csaknem 370 hallgató vett eddig részt. A kulturális misszió keretein belül megvalósuló 25 kortárs kiállításunk megközelítőleg negyvenezer látogatót vonzott. Mindezt az alapítványi vagyon megőrzése és gyarapítása mellett voltunk képesek megtenni. Az alapító Magyar Nemzeti Bank által rendelkezésre bocsátott vagyon hozamaiból juthatott ehhez a tízmilliárd forint nagyságrendű pluszforráshoz a magyar oktatás.

A beruházásaink termőre fordultak, de a munka folytatódik, hiszen a magyar egyetemeknek a legjobb egyetemek között van a helye!

A szerző a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója