Online Ünnepi Könyvhét PABooks bestsellerekkel

Nagy várakozás és készülődés előzte meg az idén júniusról szeptemberre halasztott Ünnepi  Könyvhetet, annál is inkább, mert mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos tavaszi és nyári nagy könyves rendezvények. Az ezúttal online formában megvalósuló Könyvhét egyik elmaradhatatlan, és mindig kitüntetett izgalommal várt eleme a prospektus, amelyben most a Pallas Athéné Könyvkiadó két vadonatúj bestsellerét is megtalálhatjuk. Matolcsy György: Amerikai Birodalom vs. Európai Álom c. nemzetközileg is elismert könyvét, valamint Mandeep Rai: Az értékiránytű címet viselő, az ősz egyik nagy sikerkönyvének ígérkező művét.

2020. szeptember 17-én elkezdődött a 91. Ünnepi Könyvhét – ezúttal az online világban, digitális kiadásban. A könyvrajongók által már nagyon várt esemény szervezője, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) a napokban nyilvánosságra hozta a  91. Ünnepi Könyvhét könyvjegyzékét is. Ebben a könyvjegyzékben általában a kifejezetten a Könyvhétre megjelenő, magyar szerzőjű kiadói újdonságokat találhatjuk, de idén a járványra való tekintettel az MKKE több szempontból is kivételt tett. Egyrészt a kiadók a korábban, de 2020. január 1-je után megjelent műveikkel jelentkezhettek az ünnepi könyvheti listára, másrészt az idei kiadványban nem csak magyar tollból származó, hanem nemzetközi műveket is szép számmal találhatunk. Mindenesetre egyben közösek: mind remek olvasmány – szóljon az a gyerekeknek vagy a tudomány képviselőinek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pallas Athéné Könyvkiadó két bestsellerét is megtalálhatjuk ebben a nagyszerű jegyzékben. Matolcsy György: Amerikai Birodalom vs. Európai Álom című nemzetközileg is sok elismerést begyűjtött művét, valamint Mandeep Rai: Az értékiránytű című könyvét, amely minden bizonnyal az idei ősz egyik nagy sikerkönyve lesz.

Matolcsy György: AMERIKAI BIRODALOM VS. EURÓPAI ÁLOM

Matolcsy György immár magyar nyelven is megjelent „Amerikai Birodalom vs. Európai Álom” című műve széles történelmi perspektívában elemzi az Amerikai Birodalmat, a fennálló világrendet, a világpolitika kulcsszereplőinek motivációit, az euró válságát, valamint a Magyarország sikere előtt álló történelmi lehetőségeket.

A szerző a formálódó, új világrend egyértelmű jeleként értékeli Ázsia felemelkedésének és Európa lemaradásának egyre több dimenzióban tetten érhető jeleit. „Az európai nemzeteknek minden lehetőségük rendelkezésre állna, hogy meghatározóbb szerepet töltsenek be a világban, ám ez csak úgy lehetséges, ha a birodalmi törekvések lekerülnek a döntéshozók napirendjéről, és ismételten a nemzetek megerősítése kerül előtérbe” – hangsúlyozza.

Matolcsy György szerint, ha Magyarország mind egyéni, mind nemzeti szinten megérti a globális folyamatokat, és új, a keleti bölcsességet a nyugati nyitottsággal ötvöző, sikeres stratégiát dolgoz ki, akkor a változó világrend egyik nagy nyertese lehet.  

Mandeep Rai: AZÉRTÉKIRÁNYTŰ, avagy 101 ország tanításai célokról, életről, vezetésről

Mandeep Rai a BBC és a Reuters egykori tudósítójaként szinte a világ minden részét bejárta. Világszerte elismert szaktekintélyként most könyvével egy 101 országon átívelő érzelmi és intellektuális utazásra hívja az olvasót. Ennek célja, hogy értékiránytűt adjon ahhoz, mit és miként mérlegeljünk életünk nagy döntései előtt.

Hiszen mindannyian gyakran feltesszük a kérdést, vajon miként hozhatnánk ki magunkból a lehető legjobbat, és miként élhetnénk a legtartalmasabb életet. Mandeep Rai úgy látja, a válasz megtalálásához nélkülözhetetlen azon értékeink feltérképezése, amelyek az élettapasztalataink, személyes törekvéseink, családi örökségünk és kulturális beágyazottságunk összességét képviselik. Ezek határozzák meg a pályát, a partnert, az életmódot és a célokat, amelyeket választunk magunknak, sőt a világlátásunkat is.

A szerző az értékeket öt csoportba rendezve, a kötetben szereplő 101 ország mindegyikét besorolja, a rájuk legjellemzőbb érték alapján. Ennek rendszerében Magyarországot a közösségi értékek csoportba sorolta, és a versenyszellem kifejezést kapcsolta hozzá. Hogyan ültethetjük át a gyakorlatba mindazokat az ismereteket, amelyeket a 101 ország 101 legfőbb értékének megismerése során szereztünk? Erre a kötet végén nagyon praktikus, lépésről lépésre vezető kalauzt is kapunk.

Az Ünnepi Könyvhétre idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord a Könyvhét történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a jelenlegi körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, tudomány és irodalom közvetítését az olvasóknak.

Az Ünnepi Könyvhét teljes prospektusát, az online események és élő adások listáját, valamint a SZÉP MAGYAR KÖNYV 2019 díjazottjait is megtalálják a www.unnepikonyvhet.hu weboldalon és az „Ünnepi Könyvhét" Facebook oldalán.