Nyereséges évet zárt a Pallas Athéné Alapítvány

A korábbi évekhez hasonlóan idén is gyarapodott a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány vagyona. A szervezet tavaly 1,3 milliárd forint árbevétel mellett 166,7 millió forint adózott eredményt ért el, míg az alapítványi összvagyon év végén már meghaladta a 280 milliárd forintot. Az elmúlt évi teljesítménynek is köszönhetően immár tetemesen sikerült gyarapítani az alapítók által eredetileg juttatott 266,4 milliárd forintos vagyont. Az említett növekedés mellett az Alapítvány létrejötte óta 11,9 milliárd forintértékben, több mint 1600 oktatási és tudományos pályázatot támogatott.

Hangsúlyos, hogy az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt köteles megőrizni a rábízott vagyont. Azt nem költheti el, csak befektetheti, és annak hozamát használhatja fel tevékenysége során. A Pallas Athéné Domus Merti Alapítvány vagyonát az Optima Befektetési Zrt kezeli. Az Optima feladata, hogy az alapítványi vagyont biztonságos megoldással értékálló és magas hozamú vagyonelemekbe fektesse be. 

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány eredményes működésével párhuzamosan hasonlóan sikeres évet zárt 2021-ben az Optima Befektetési Zrt. és a Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. is. Előbbi társaság 115,9 millió forint, míg utóbbi 205,5 millió forint adózott eredményt produkált.

Az Optima eddigi vagyonkezelési stratégiáját és döntéseit a piaci fejlemények visszaigazolták, folyamatosan növelni tudta a rábízott alapítványi vagyon értékét. Az eredményes és vagyonbővülést hozó tavalyi teljesítmény nagyban köszönhető az elmúlt éveket jellemző átgondolt, prudens befektetési politikának. Olyan sikeres invesztíciókat hajtottunk végre ugyanis korábban, amelyeknek eredményeként stabilan és hosszú időszakra biztosított a szervezetek pozitív gazdálkodása” – mondta Dr. Dudás Lóránt, az Optima Befektetési Zrt vezérigazgatója. 

Mint ismert az elmúlt év legnagyobb hatású Optima Befektetési Zrt. invesztíciója a Budapesti Metropolitan Egyetem megvásárlása volt. Ennek köszönhetően a Magyarország legnagyobb magánegyeteme olyan megbízható hazai tulajdonosi háttérrel gazdagodott, amely biztosítja a kitűzött célokat, hogy az egyetem Európa meghatározó egyetemei közé emelkedjen.