Nemzetközi élmezőnyben az MNB alapítványának külhoni ösztöndíjasai

Az elmúlt egy évben a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítvány 26 külhoni ösztöndíjasa szerzett kiemelkedő helyezéseket különböző helyi vagy nemzetközi közgazdasági versenyeken. A figyelemre méltó eredmények megerősítést és újabb lendületet adtak a programnak, melynek keretében október 2-án újabb 45 kiváló kolozsvári hallgató vehette át a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjat.

Idén már második alkalommal osztották ki külhoni magyar, vagy magyar nyelven is oktató egyetemek hallgatóinak a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat, melynek révén a kiválasztott diákok fejenként mintegy 300 ezer forintos támogatáshoz juthatnak. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen összesen 45 hallgató nyerte el az elismerést – akik közül többen már a tavalyi ösztöndíjprogramnak is kedvezményezettjei voltak. A rendezvény az MNB alapítványának első online külhoni ösztöndíj-átadója volt. A hallgatókat Dr. Soós Anna rektorhelyettes asszony köszöntötte, majd Dr.  Dubéczi Zoltán, az MNB elnöki főtanácsadója szólt az ösztöndíj történetéről, céljairól és méltatta a kolozsvári hallgatók eredményeit.  

Tavaly az Alapítvány programjában Erdélyből három egyetem (a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem) összesen 92 hallgatója részesült támogatásban – s közülük egy éven belül 26-an értek el kiemelkedő eredményt valamilyen helyi, regionális vagy nemzetközi tanulmányi versenyen. A komoly sikerek közül is kiemelkedik az a két dobogós helyezés, melyeket a Norwegian School of Economics, illetve a mexikói Universidad Panamericana globális versenyein értek el a hallgatók – ezzel felállítva az erdélyi magyar felsőoktatás eddigi legjelentősebb eredményeit.

„Idén jelentkeztem másodjára a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjra, mivel úgy gondolom, ez a kolozsvári magyar közgazdászképzés egyik legelőnyösebb lehetősége. Személyesen nekem nagyon sokat segített az ösztöndíj abban, hogy sikeresebb, még kiválóbb szakember, és egyetemünket nemzetközi esettanulmány-versenyeken is képviselő hallgató lehessek” – mondta a programról Jakó Zsolt, aki a tavalyi évben kapott támogatását új munkaeszközbe, illetve négy online képzés tandíjába fektette. 

„Ezek a hallgatók bebizonyították, hogy nem csak a hazájukban, hanem globális szinten is a legkiválóbbak közé tartoznak, így nyugodtan kimondhatjuk: ma Magyarországon és a Kárpát-medencében a legjobb teljesítményt nyújtó közgazdász hallgatók a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány ösztöndíjasai” – mondta az eddigi sikerek kapcsán dr. Dubéczi Zoltán. Az MNB elnöki főtanácsadója kiemelte: a program a koronavírus-járvány és a szokatlan körülmények ellenére idén is folytatódik, s így 2020-ban ismét mintegy 500 magyarországi és 150-200 külhoni magyar hallgató részesülhet az ösztöndíjban. Dr. Szász Levente dékánhelyettes, az esemény kolozsvári főszervezője, a hallgatók felkészítő tanára így fogalmazott: öröm azt tapasztalni, hogy az MNB- alapítvány ösztöndíja milyen sokat segít, hogy a kolozsvári magyar hallgatók ne csak helyi és regionális szinten, hanem a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. 

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen tartott ösztöndíj-átadót Nagyváradon, Csíkszeredában, Beregszászon és Komáromban is hasonló események követik.