Mentorprogram segíti a középiskolás diákokat a pályaválasztásban

Az oktatási rendszert kívánja segíteni a Konnekt Mentorprogram, amelynek célja, hogy a középiskolások valós információk, személyes tapasztalatok, megbízható kapcsolatok és megfelelő önismeret birtokában hozzák meg a pályaválasztási döntésüket.

A Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány jogelődjének, a PADA Alapítványnak a támogatásával idén két városban, Budapesten és Nyíregyházán, összesen 74 résztvevővel indult el a Konnekt Mentorprogram. A kezdeményezés célja, hogy a középiskolás diákok valós információk, személyes tapasztalatok, megbízható kapcsolatok és megfelelő önismeret birtokában hozzák meg a pályaválasztási döntésüket.

A Konnekt Mentorprogram az oktatási rendszert támogatja: a program segíti a középfokú oktatási intézményeket, amelyek leterheltségük miatt nem tudnak kellőképpen foglalkozni a diákok pályaválasztásával, illetve segíti a felsőoktatási intézményeket azzal, hogy csökkenti a pályaelhagyók számát és motivált, képességeiknek megfelelő szakot választó diákokat segít a képzéseikbe.

A mentorok maguk is a húszas éveikben járó fiatalok, hiszen a program koncepciója arra épül, hogy a diákoknak nem még egy tanárra van szükségük, hanem egy barátra, aki alig pár évvel ezelőtt ment át ugyanezen az életszakaszon, aki ismeri és saját bőrén tapasztalta a jelenlegi oktatási rendszert, és tisztában van a lehetőségekkel.

A mentorprogram célja ezért nem az, hogy egy irányba tereljék a mentorok a diákokat, hanem hogy közösen felmérjék, mik a tanulók érdeklődési körei, miben jók, milyen környezetben tudnak kiteljesedni. Majd ennek megfelelően a diák és a mentor közösen megállapítanak különböző életút lehetőségeket.

A Konnekt Mentorprogram jövőre Budapest és Nyíregyháza mellett Szegeden és más vidéki városokban is megvalósulhat. Idén Szegeden már előzetes felméréseket, kapcsolatépítő beszélgetéseket és networking alkalmat tartanak annak érdekében, hogy jövőre ott is elindulhasson egy csapat. A cél az, hogy a nyíregyházi program és a szegedi információgyűjtés tapasztalatait összegezve jövőre, a vidéki körülményekhez és igényekhez alkalmazkodva tovább fejlesszék a programot.