KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI INNOVÁCIÓS TÉRSÉGRŐL

A Kárpát-medencei innovációs térség létrehozása biztosíthatja a térség további, megfelelő fejlődését – mondta Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány Innovatív vállalkozások a Kárpát-medencébencímű konferenciáján. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott tanácskozáson mások mellett előadást tartott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Matolcsy György jegybankelnök elmondta: a Kárpát-medencei terv megalkotásához szövetségesekre van szükség, ennek érdekében fel kell tárni a térség tudásközpontjait. Az elnök szerint az innováció a Kárpát-medencei közös fejlődés, növekedés motorja. Fel kell tárni a tudásközpontok mellett azokat a kis- és középvállalkozásokat is, amelyek dinamikus fejlődésre képesek –mondta. Matolcsy György emlékeztetett, hogy a jegybank növekedési hitelprogramja 28 ezer kis- és középvállalkozás hitelhez jutását, és ezzel fejlődését segítette. Hangsúlyozta, a vállalkozások innovációjának segítésében jelentős szerepe van az államnak, az uniós források felhasználásának, és a bankok hitelezésének.

Matolcsy György jelezte: további változások, átalakítások várhatók a magyarországi bankrendszerben is, mert a hazai pénzintézeti szektor napjainkban még kevéssé alkalmas az innovatív vállalkozások segítésére. A jövőben a kockázati tőketársaságok jelentős lendületet adhatnak a kkv-knak az innovatív fejlesztésekben – tette hozzá. Matolcsy György kiemelte, a világ innovációs fejlődését tekintve Budapest már egy pezsgő innovációs központ, amely a kutatás-fejlesztésben a londoni, vagy párizsi innovációs térség mellé képes felzárkózni, egyes területeken fel tudja velük venni a versenyt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a világban azok a gazdaságok tudtak sikeresen fejlődni, gazdasági csodákat felmutatni, amelyek össze tudták kapcsolni a tudás és a gazdaság fejlődését. Az MKIK elnöke ezek között említette a német, a japán, a dél-koreai, illetve a finn gazdaságot, hozzátéve, Magyarországnak is a tudásalapú gazdaságra, az oktatás további átalakítására, a gazdaság igényeihez történő igazítására kell helyeznie a hangsúlyt.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke arról beszélt, hogy vasfegyelemre van szükség az egyetemek és a kutatóintézetek finanszírozásában. Pálinkás József üzent a magyarországi főiskoláknak és egyetemeknek is, hangsúlyozta, hogy az egyetemek csak a teljesítményük alapján kaphatnak támogatást. Szerinte nem kóbor ötletekre van szükség ma Magyarországon, hanem szövetségre épülő, jól működő gazdasági-pénzügyi innovációs rendszerre.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere arról tájékoztatott, hogy európai uniós támogatással most építenek egy ipari parkot a városban, de „sem az OTP, sem a Mol, sem az MVM nincs jelen Székelyföldön”. „Az a kép él rólunk Bukarestben, hogy a Székelyföld tele van magyar vállalkozásokkal, de ez nem így van.” Szerinte ezen kellene változtatni például úgy, hogy a magyar kormány támogatja azokat a magyar cégeket, amelyek a határon túl ruháznak be, vagy azok a határon túli cégek is indulhassanak a jegybank hitelprogramjában, amelyeknek magyar a tulajdonosa.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, Ducsai-Oláh Zsanett bejelentette, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területein és Lengyelországban 22 iroda nyílik a határokon átnyúló együttműködés ösztönzése érdekében. Bíró Albert, az Infotér Egyesület elnökségi tagja a magyarországihoz hasonló székelyföldi digitális stratégia megalkotásának szükségességére hívta fel a figyelmet. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőke-Alapkezelő Zrt. elnöke előadásában a határon túli innovatív cégek magyarországi leányvállalatainak tőkebefektetési lehetőségeiről adott tájékoztatást.

A PADI Alapítvány a december 14-i rendezvényhez hasonló tematikájú további konferenciák megrendezését valósítja meg 2016-ban.

Fotók: http://www.padibudapest.hu/padi/?p=737

Forrás: MTI, Vs.hu