Hallgatói mobilitás - „Óriási segítség a PADME ösztöndíja Szingapúrban”

Rozsnyai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügyi mesterszakos hallgatója, sikeres felvételit tett a National University of Singapore (NUS) CEMS Master’s in International Management programjára. A 24 éves egyetemistát pályaválasztásáról, eddigi tanulmányairól, terveiről és arról kérdeztük, mit jelent számára, hogy a szingapúri képzéshez megkapta a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány támogatását.

A tanulmányai végeztével mivel szeretne foglalkozni?

Mindenképpen a pénzügyi szektorban szeretnék elhelyezkedni, akár több konkrét területet is kipróbálnék, például a pénzügyi tanácsadói munkát. Szívesen dolgoznék a Magyar Nemzeti Bankban is.

 

Mindig erre a pályára készült? Miért ezt választotta?

Már 14-15 éves koromtól azt terveztem, hogy közgazdasági irányban tanulok tovább, mert akkor úgy foglalkozhatom társadalmi kérdésekkel, hogy a matematikát is használhatom, ráadásul mindig is érdekelt a gazdaság működése. Érettségi után a nemzetközi gazdálkodás szak tűnt számomra a legvonzóbbnak.

 

Volt-e ebben családi inspiráció?

Édesapám a 1980-as években az egyetem jogelődjén végzett, így adva volt előttem a példa. Abban pedig, hogy a pénzügy mesterszakot választottam, nagy szerepük volt az alapszakos pénzügyes tárgyaimnak. Az egyébként mindig  egyértelmű volt számomra, hogy a nemzetközi gazdálkodás alapszak után valamilyen más területet is szeretnék alaposabban megismerni.

 

Voltak-e anyagi, nyelvi nehézségei a tanulmányai során? Hogyan küzdötte le ezeket?

Nem egyszerű dolog egy egyetemistának, ha valamennyire önállósodni szeretne anyagilag. Én például az alapszakos szakmai gyakorlat után tovább folytattam a gyakornoki munkámat az Ernst & Youngnál, hogy keressek is valamit. Természetesen nem egyszerű összeegyeztetni a munkát a tanulmányokkal, de szerencsére a cég partner volt ebben, lehetett rugalmas időbeosztásban dolgozni.

Ezentúl lehetőséget – és inspirációt! – jelentett az, is hogy az egyetemen ugyan leszűkítették az ösztöndíjra jogosultak körét (körülbelül 4,75-ös átlag felett lehetett ösztöndíjat kapni pénzügy mesterszakon), ellenben növelték az elnyerhető összeget. A második és harmadik félévben sikerült elnyernem a tanulmányi ösztöndíjat.

Ezentúl kihívást jelentett még, hogy a CEMS Master’s in International Management programban való részvételhez nemzetközileg elismert vagy szakmai felsőfokú angol nyelvvizsgára is szükség van. Mivel a National University of Singapore (NUS) nemzetközileg elismert nyelvvizsgát várt el, így az IELTS-re mentem. A 7-es band score volt a határ, amit el kellett érni. 7,5-et teljesítettem, így jelentkezhettem a CEMS programra, és ezen belül is a National University of Singapore-ra, és felvételt nyertem.

 

Mit jelent az életében a PADME által nyújtott lehetőség? Hogyan találkozott vele?

Amikor kiderült, hogy Szingapúrban tanulhatok, egyrészt nagyon örültem, hiszen régi álmom volt, másrészt viszont szomorúan tapasztaltam, hogy ide sem az Erasmus+, sem Campus Mundi ösztöndíjra nem lehet pályázni. Kicsit kétségbe is estem, miként fogom megoldani a tanulmányaim finanszírozását. Ekkor elkezdtem kutatni alternatív lehetőségek után. Több ismerősöm is ajánlotta, hogy keressem meg a PADME Alapítványt. Nagy örömömre végül megkaptam a támogatást, amely óriási segítség lesz kinti tanulmányaim során. Most már nyugodtabban készülhetek a kiutazásra.

 

Mi a képzés lényege?

A CEMS egy globális double-degree program, amelynek 34 partneregyeteme van világszerte. Magyarországon csak a Corvinus részese a programnak. A képzés maga egy évig tart, ebből félévet itthon, félévet pedig egy partneregyetemen töltenek el a hallgatók. A végén kötelező külföldi szakmai gyakorlat is van. Eredetileg most ősszel lett volna a cserefélévem, de a koronavírus-járvány miatt át kellett helyeznem a tavaszra.

A szingapúri képzés még szélesebb körű ismereteket kínál számomra, különösen a menedzsment területén, amely kevésbé hangsúlyos a pénzügy mesterszakon, ugyanakkor nagyon fontos a munka világában. Óriási dolog, hogy félévet tölthetek a világ egyik legkiemelkedőbb egyetemén, rengeteg embert ismerhetek meg a világ minden tájáról, hiszen a program fontos szakmai kapcsolatokat is nyújt a partnerei révén. Mindent egybevetve szerintem az a legfontosabb, hogy nemzetközi tapasztalatra tehetek szert és angolul tanulhatok.

 

Milyen kutatási témák iránt érdeklődik?

Mindig is nagyon érdekeltek az új és innovatív dolgok, amelyek nagy hatást gyakorolhatnak a világra. Mesterszakos szakdolgozatomat is egy viszonylag újszerű témában írom majd, amelyben a negatív híreknek a környezettudatos és társadalmi szempontokat is figyelembe vevő befeketésekre, valamint a normál befektetésekre gyakorolt hatását vizsgálom.