Fókuszban a jövő a PABooks júliusban kiadott új köteteiben

Hogyan őrizhető meg a földi élet? Milyen túlélési stratégiát tanulhatunk a természettől? Kinek a munkáját veszi el a mesterséges intelligencia, és hogyan lehet erre a helyzetre felkészülni? Miként reagálhatnak innovatívan a vállalatvezetők azokra a fenyegető diszruptív változásokra, amelyekhez képest a digitális forradalomhoz való alkalmazkodás gyerekjátéknak tűnik majd?

E témákat járja körbe a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) júliusban kiadott három kötete, melyek közös vonásai a jövő iránti aggodalom, a felelősségvállalás és a megoldáskeresés. A negyedik kiadvány pedig Startupok Thaiföldön címmel 11 tanulságos üzleti sikertörténetet ismertet a jelenből. A kiadó e köteteket izgalmas beszélgetések keretében mutatta be a közönség számára, amelyet az Úri utcai helyszínen személyesen, illetve a PABooks Facebook-oldalán is követhettek.

Ruth Defries: Mit tenne a természet?

A változó klíma és a globálisan összekapcsolt gazdaságok ikersárkányai alakítják a jövőt – figyelmeztet Ruth DeFries. A fenntartható fejlődést kutató professzor szerint a 20. század elbizakodottsága – amely szerint kollektív tudásunk elegendő a jövő előrejelzéséhez és megtervezéséhez – mehet a süllyesztőbe. A civilizáció fennmaradása a kiszámíthatatlan jövőhöz való gyors alkalmazkodáson és a rugalmasságon múlik. Könyve felsorakoztatja a természet azon túlélési stratégiáit, amelyek követendő például szolgálhatnak.

A természetnek több milliárd évnyi kísérletezésre volt szüksége ahhoz, hogy finomra hangolja saját működését. Az emberi társadalmak, amelyek mögött ehhez képest csak töredéknyi idő áll, gyakran nem veszik figyelembe az életet támogató, önkorrekciós visszajelzési mechanizmusokat, és a rövid távú hasznosságot részesítik előnyben. Ennek legszembetűnőbb megnyilvánulása a szén-dioxid-kibocsátás, nem törődve annak klímára gyakorolt hatásaival.

A természet legfőbb tanácsa, hogy figyeljünk az összetett rendszerek visszajelzéseire! Az emberi tudás nem képes megjósolni, milyen következményekkel jár, ha ezek már nem működnek. Ruth DeFries ajánlása szerint építsünk be önszabályozó megszakítókat a társadalom által létrehozott összetett rendszerekbe, még mielőtt szükségünk lenne rájuk! A természet intő példája ugyanis, hogy a beépített önkorrekciós mechanizmusok a túlélés egyetlen módjai – hangsúlyozza a szerző.

A kötet egyik konklúziója, hogy valószínűleg a modern civilizáció is a növekedés, a merev stagnálás, az összeomlás és a megújulás ciklusait fogja követni. Ám ha az emberiség alázattal fogadja a természet által „kikísérletezett” mechanizmusokat, akkor a stagnálás kevésbé megakasztó, az összeomlás kevésbé romboló, a megújulás pedig gyorsabb lehet.

 

Philip C. Zerrillo, Havovi Joshi és Pannapachr Itthiopassagul: Startupok Thaiföldön

Vegyük észre kellő időben a lehetőségeket, váljunk nemzetközivé, toborozzunk és neveljünk ki tehetségeket, de mindenekelőtt tartsunk ki, és jussunk túl a válságokon! – így foglalta össze sikerének titkát a Minor Group vezetője, Ázsia egyik legnagyobb vendéglátóipari, élelmiszeripari és szabadidős vállalkozásának alapítója. A kötet 11 üzleti történet révén világít rá arra, hogy miért pont Thaiföld lett oly sok elszánt és okos vállalkozó hazája.

A könyvben olyan személyiségeket ismerhetünk meg, akik megváltoztattak iparágakat, hatással voltak teljes üzleti szektorok céljaira, és nemcsak lenyűgöző történeteik hátterét mutatja be, hanem azt is, mekkora elszántsággal, akarattal és hogyan tartottak ki elképzeléseik mellett, olykor még a jelentős kudarcok ellenére is. Nem vezetett mindig egyenes út a sikerhez. Sokan úgy értek célba, hogy próbálkozásaik során jobb útvonalakat, akár az eredeti elképzelésektől eltérő célokat találtak. Voltak olyan esetek is, amikor a változó környezet és a technológiai fejlődés következtében teljesen új alapokra kellett helyezni a cég alaptevékenységét.

A kötet 1-1 részt szentel a családi vállalkozásoknak (Jubilee Enterprise PCL gyémántékszer-kereskedés; Vichaivej International Hospital Group; Sappe élelmiszer- és italgyártó vállalat); a női alapítóknak – az anyák erejének (Lamoon organikus babaápolási termékgyártó; Waraporn Salapao Konyhája); az igazi startupvállalkozóknak (Priceza ár-összehasonlító és online kereskedelmi keresőmotor; Wongnai életmódportál; At Vantage Co. Ltd. piackutató ügynökség; Alto Coffee kávé- és nagykereskedelmi üzletet, stb.); valamint egyetlen kiemelt cégnek: a Minor Group tanulságos történetének. A Minor ugyanis a világ egyik legnagyobb szálloda-, élelmiszer- és kiskereskedelmi vállalata, mely jelentős léptékben és gyorsan növeli jelenlétét Ázsia, Ausztrália és Óceánia, a Közel-Kelet, Afrika, Európa, Amerika és az Indiai-óceán térségének több mint 60 piacán.

 

Deanna Mulligan és Greg Shaw: A munka jövője

A munka világa napjainkban olyan kihívásokkal kénytelen szembenézni, amelyek példátlanok mind az érintettek számát, mind a probléma nagyságát illetően: a gazdaság stabilitása forog kockán – kongatja meg a vészharangot Deanna Mulligan, a tekintélyes Guardian biztosítótársaság elnök-vezérigazgatója. Ijesztő sebességgel avulnak el az idő próbáját eddig kiálló technikák, a bizonytalanság bekúszik még a legstabilabbnak hitt szakmákba és iparágakba is. Korábban soha nem kellett szembenéznünk ilyen válsággal. De soha korábban nem tárult fel előttünk ekkora lehetőség sem – teszi hozzá.

Kutatási eredményeket is felhasználva körbejárja, kinek a munkáját veszi el, illetve zavarja meg a mesterséges intelligencia. De felveti azt is, kinek a felelőssége gondoskodni a jövő munkavállalóinak megfelelő oktatásáról, képzéséről, valamint átképzéséről.

A munkavállalók felkészítése olyan feladat, amely számos szektor együttes cselekvését kívánja meg – hangsúlyozza. Deanna Mulligan megoldásai rámutatnak, milyen változtatásokra van szükségük a vállalkozásoknak ahhoz, hogy jobb partnerek legyenek a tehetséggondozás létfontosságú tennivalóiban. Be kell vinni a tantermet a munkahelyekre, és garantálni kell, hogy a munkavállalóknak – életkoruktól függetlenül – lehetőségük legyen beletanulni új munkaköreikbe, pozícióikba és iparágaikba. Ugyanakkor a munka világát is be kell vinni a tantermekbe, hogy a diákok kihasználhassák a tapasztalati úton történő tanulás előnyeit. Segítséget kell nyújtani a diploma újragondolásához, a végzettségek olyan rendszerének kialakításához, amely annyira rugalmas és dinamikus, mint a jövő gazdasága. Végezetül – és szinte a legfontosabb kötelességnek tartva – az embereket kell az előtérbe helyezni, felismerve azt, hogy stabil munkaerő létrehozásához a munkavállalók teljes mértékű támogatása szükséges.

 

Constantinos C. Markides: Szervezzük újra!

Új és még radikálisabb diszruptív változások jönnek: a technológiai fejlődés, a geopolitikai átrendeződések, a makroökonómiai, demográfiai, intézményi, környezeti és járványügyi fordulatok olyan elegyet hoznak létre, amelyhez képest a digitális forradalmat gyermekjátéknak fogjuk érezni – állítja Constantinos C. Markides menedzsmentprofesszor. A vállalatoknak folyamatosan készen kell állniuk, hogy az őket érintő kihívásokra válaszolni tudjanak.

A kötet tudományos és gyakorlati példákon keresztül feltárja azokat a lépéseket, amelyeket a vezetőknek a siker érdekében meg kell tenniük. A változásokba belefáradt dolgozók megnyerésén túl a vezetőknek meg kell teremteniük az „állandó” késztetést is a változtatásra, hiszen nem tudható, mikor következik be egy újabb próbatétel. Constantinos C. Markides új módszereket javasol a mozgósításra. Véleménye szerint intézményesíteni kell a mindennapi viselkedésformákat, amelyek révén nemcsak azonnal felismerjük a közelgő változást, de gyorsan és hatékonyan válaszolni is tudunk azokra. A legtöbb vállalat ezt centralizált módon próbálja megtenni. A könyv azonban inkább amellett érvel, hogy a szervezet különböző szintjein dolgozó menedzserek is nagy változásokat képesek elérni néhány apró és célirányos cselekedet által.

 

A kötetek, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon,  hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán(www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.