Egy nagy sikerű fantasy regény is szerepel a PABooks júniusi kínálatában

A jövő gazdaságát és a verseny alakulását vizsgáló kötetek mellett a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) júniusban az önkifejezés és a társas megnyilatkozásaink témakörét is górcső alá vette. A jövőbiztos, A verseny vége, a Rendezetlen bolygónk kormányzása, valamint menedzsment kategóriában A prezentáló én című könyvek mellett a kiadó megjelentette első fantasy kötetét, az Akata boszorkányt, melyet minden idők 100 legjobb fantasy könyve közé választott a Time Magazine. Az Akata boszorkány, amellett, hogy tökéletes nyári kikapcsolódást nyújt, a személyiségfejlődést számos aspektusból ösztönző történettel is szolgál.

Az újdonságok sora pedig még nem ért véget – a könyvbemutatókon a hónap közepétől újra lehetőség van élőben is részt venni (Budapest I. ker. Úri utca 72.), az érdeklődők ugyanakkor változatlanul, online is követhetik az eseményt a PABooks Facebook és Youtube oldalán.

Ralph C. Bryant: Rendezetlen bolygónk kormányzása

A kötet már a jelenlegi pandémia helyzetére is reflektálva arra a (közép)útra hívja fel a figyelmet, ahogyan az országoknak új egyensúlyt szükséges teremteni a helyi autonómia és a külső nyitottság között, elkerülve a merev lokalizmus és a korlátlan nyitottság szélsőségeit. Az együttműködés egyre nélkülözhetetlenebbé válik a ránk váró turbulens jövőben – állítja könyvében Ralph C. Bryant a nemzetközi gazdaságtan professzora, a Brookings Institution szenior munkatársa, valamint a FED Nemzetközi Pénzügyi Divíziójának korábbi igazgatója.

A huszonegyedik század második évtizedének végén bármerre is néztünk, súlyos feszültségeket láttunk– konstatálja Ralph C. Bryant. A kihívásokra való válaszok megtalálásához pedig az utóbbi időkben regionális és globális szinten is egyre erősebbé vált a kollektív fellépés iránti igény. Elég csak a Föld legnagyobb kollektív válságaira, például az éghajlatváltozásra, az atomfegyverek terjedésére, a területi egyenlőtlenségekre, a rosszul kezelt migrációra vagy éppen a koronavírus-járványra gondolnunk. A nemzeti szintű kormányzatok együttműködése, a konszenzusok kialakítása pedig igen lassan halad- teszi hozzá Bryant.

A könyv a helyi autonómia és a nemzetközi kormányzás megfelelő egyensúlyának kialakításához vezető szempontokat, ennek lehetséges útjait (és útvesztőit) tárja fel. Számba veszi a külkapcsolati nyitottság előnyeit, ennek kapcsolódó költségeit és kockázatait, a haszon és a kiadások megoszlásának mikéntjét, valamint a külkapcsolati nyitottság és a helyi autonómia közötti feszültségeket is áttekinti. Emellett feltárja a befelé néző lokálpatrióta és a kifelé tekintő kozmopolita nézetek szélsőséges megvalósulásának mibenlétét. Ez a két ellentétes szemléletmód ugyanis már a kezdetekkor kiiktathatja egy későbbi kompromisszum kialakításának lehetőségét – hangsúlyozza Ralph C. Bryant.

A könyv egyik fontos konklúziója, hogy amennyiben a bolygónk együttműködésre irányuló irányítási folyamatai és struktúrái az eddigi korszakok szerint széttöredezettek maradnak és a nemzetek feletti kompromisszumos kormányzás továbbra is zavaros és ’balesetveszélyes’ marad, nem csupán kihívásaink maradnak válaszok nélkül, hanem számos új bizonytalanság is jelentkezhet. Épp ezért a szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzetközi együttműködés fokozása nélkülözhetetlen. A globális kihívások kezelésének első lépéseként Bryant ajánlása szerint a nemzetközi közösségnek olyan jövőbeni szabályokat kell kialakítania, amelyek révén javul bolygónk kollektív kormányzása. A pragmatikus, fokozatos előrehaladás mottóját pedig Ralph C. Bryant a következőképp fogalmazza meg: „Ne várj el irreálisan sokat és túl hamar! De az Isten szerelmére, tétova se légy!”

 

Nnedi Okorafor: Akata boszorkány

A napjaink Nigériájában játszódó regény 12 éves albínó főhősnője, Sunny Nwazue is leopárdember. Amerikai születésű, azonban 9 éves korában családja úgy döntött, visszaköltöznek Nigériába. Az akata szó vadállatot jelent, a sötétbőrű amerikaiak vagy az idegenben született afrikaiak csúfneve, így az övé is ez lett – a beilleszkedés nem volt zökkenő mentes.

Sunny azonban Nigériában ráébred különleges képességei vannak, feltárul előtte rég halott anyai nagyanyja hátborzongató története. Ekkor ismeri meg a szabad leopárdemberek mítoszát is, ahová ő is tartozik, és akiket egyes országokban boszorkányoknak, máshol varázslóknak, sámánoknak, mágusoknak nevezik őket, „szóval nem csak sötét bőrűekről van szó”.

A fantasy rajongói ismerős témákat élvezhetnek afrikai környezetben. A nigériai származású amerikai szerző a regény karaktereit és magát a cselekményt is az afrikai hitvilág, a rituálék és a folklór elemeit felhasználva hívta életre. A történet során csakúgy, mint minden fiatal mágusnak, Sunnynak is meg kell tanulnia a varázslás szabályait, és meg is kell fizetnie annak árát, amikor hirtelen felindulásból megszegi az egyik előírást. Egy napon nagy tudású tanítóik Sunnyt és három társát arra szemelik ki, hogy megállítsák a sajtóban Fekete Kalapnak titulált sorozatgyilkost, aki a gyermekek köréből szedi áldozatait. E varázsló kvartett minden tagja egyedi, olyan képességek birtokában vannak, amelyekkel a másik három nem rendelkezik, és amelyekkel biztonságban tudnak tartani másokat.

 

Kevin Roose: Jövőbiztos

A robotokkal kapcsolatos régi kérdés – elveszik-e a munkánkat, vagy sem? – alapvetően téves.  Kevin Roose, a New York Times technológiai szakírója szerint sok esetben el is kellene venniük, hogy ne vesztegessük el emberi képességeinket. A Covid19 mintha évtizedekkel felgyorsította volna az automatizálást. Olyan technológiai trendeket segített elő, amelyek a vírus eltűnése után is velünk maradnak. A járvány ugyanakkor rámutatott az automatizálás korlátaira is, számos olyan fontos feladatra, amelyeket a gépek még nem tudnak helyettünk elvégezni.

A szerző szakértőkkel készített interjúk, tudományos kutatások és az ipar majd háromszáz évnyi történelme alapján feltérképezi, mit tehet a munkájáért aggódó egyén. Lelkesítésül olyan emberek példáját is felmutatja, akik az elmúlt évszázadokban sikeresen lovagolták meg a technológiai változásokat.

A jövőbiztosság Kevin Roose szerint azt jelenti, hogy visszaszerezzük az elménk és emberi cselekvőképességünk feletti irányítást. Arra ösztökél, hogy a mesterséges intelligencia (AI) korában ne a gépekkel próbáljunk versenyezni, hanem emberi készségeinket fejlesszük, hogy el tudjuk végezni azt, amire a robotok nem képesek. A szerző pedig inspirációkat is ad arra, miképp tehetjük jövőbiztossá a munkánkat.  

 

Nicole Soames: A prezentáló én

Az embereknek mindössze hét másodpercükbe telik véleményt formálni Önről! Nicole Soames érzelmiintelligencia-tréner e kötetével rendkívül hatékony és gyakorlatias tanácsokkal lát el bennünket, annak érdekében, hogy magabiztos önkifejezésünk egy megnyerő kisugárzással párosuljon. Könyve olyan módszerek és eszközök tárháza, mellyel megtanulhatjuk hogyan váljunk nagyszerű előadóvá életünk minden területén – függetlenül attól, hogy egy értékesítési jelentésről tartunk beszámolót, személyes márkánkat építjük, kapcsolatépítési céllal adjuk elő magunkat vagy éppen kulcsfontosságú előadóként vagyunk jelen egy hatalmas konferencián.

A prezentációs készségek fejlesztésében Nicole Soames az érzelmi intelligencia központi szerepére, azok szoros összefüggéseire épít. Ennek megértésével pedig arra is fény derül, miként kelthetünk kedvező benyomást interakcióink során. A szerző ennek megvalósításban szintén támogatja olvasóját, a könyv egyben munkafüzetként is szolgál, a gyakorlatokra vonatkozó kitöltendő táblázatokkal, útmutatókkal vezetve a fejlődést. Mindez azért különösen értékes, mert a szakirodalom többnyire a prezentáció összeállításának részleteire összpontosít, nem pedig a hozzá szükséges készségek tágabb kontextusban végzett vizsgálatára.

A kötet sorra veszi a prezentáláshoz szükséges készségeket, a kifejlesztésükhöz szükséges legjobb gyakorlatokat, és megtanítja hétköznapi helyzetekre alkalmazni azokat.

 

Cor Molenaar: A verseny vége

A vállalkozások sikerképlete egyértelműen megváltozott – írja Cor Molenaar egyetemi professzor, az eMarketing elnöke. A 21. század leggyorsabban növekvő cégei – a Google, a Facebook, az Apple, az Uber, az Alibaba és az Airbnb – már más módon működnek, mint a korábbi legnagyobbak, például a Philips, az Unilever vagy a General Electric. Utóbbiak erőssége a gazdaság kínálati oldalának méretgazdaságosságán alapult, ám a sikeres platformcégek túlléptek ezen: a hatékony értékcserével a kínálatot és a keresletet minden korábbinál jobban képesek összehangolni.

Ilyen típusú vállalkozások természetesen korábban is léteztek. Az változott meg gyökeresen, hogy a fejlett információs technológia nagymértékben csökkentette a fizikai eszközök iránti igényt, és lehetővé tette ezen üzleti modellek globálissá válását. A Tinder társkereső alkalmazás az egyedülállók világméretű online adatbázisával rendelkezik. Az Uber és a kínai Didi tulajdonképpen nem birtokolnak egyetlen autót sem, hanem összekötik a fuvart keresőket a sofőrökkel. Az Airbnb úgy kapcsolja össze a vendéglátókat és a vendégeket, hogy saját maga nem rendelkezik szobákkal, így előzi meg a nagy szállodaláncokat. Minél nagyobb a hálózat, annál gazdagabbak a kereslet és a kínálat közötti online egymásra hatásokból származó adatok, és minél jobb a platform párosító képessége, annál értékesebb a piac mindkét oldalán lévő felhasználók számára. Így egyre több felhasználót vonz, lehetővé téve számára, hogy exponenciálisan növekedjen, rombolva emellett a hagyományos piacokat is.

A tradicionális formában zajló verseny végét láthatjuk – erre a következtetésre jut a szerző, aki az Erasmus Egyetem Rotterdami Menedzsmentiskolájának hallgatóival Európában, Ázsiában és Amerikában végzett nagyszabású kutatásokat. Ennek során győződött meg arról, hogy egy új kor elején járunk, amely a „digitális létezés” kora, más szabályokkal, más értékesítőkkel, más fogyasztói magatartással, és hogy ezek a változások univerzálisak. Ugyanakkor számos vállalat még mindig a jelenlegi folyamatok optimalizálásával vagy digitalizációjával van elfoglalva. „Ha behunyjuk a szemünket, azzal egyben megtagadjuk magunktól a jövőt is.” - Cor Molenaar könyve ezen új folyamatok megértésében segíti az olvasót.

 

A kötetek, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint  webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon,  hangoskönyveink pedig elérhetők a https://voiz.hu/hangoskonyvtar/ applikáción.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán(www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.