A PADS Alapítvány eredményei és 2014-es beszámolója

A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány a Magyar Nemzeti Bank Társadalmi Felelősségvállalás Programja és az annak keretén belül meghirdetett Közgondolkodási Program eszméi mentén kezdte működését 2014-ben. A Pallas Athéné alapítványok célja, hogy emeljék a közgazdasági oktatás színvonalát, valamint hogy előmozdítsák az általános magyar közgazdasági műveltség fejlesztését, elősegítsék a megújuló közgazdaságtan és társadalomtudományok meghonosodását.

A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány kiemelt célja – az alapító okiratában foglaltakkal összhangban – a közgazdasági, pénzügyi szakemberek képzésének, fejlesztésének támogatása és egy olyan, oktatási-tudományos központ működtetése, amely a pénzügyi oktatás és a pénzügyi ismeretek széles körű terjesztését tudományos igényességgel biztosítja, továbbá a banki szakemberek képzését és fejlesztését a meglévőnél magasabb szintre emeli. Az alapítvány hasonló célú szervezetekkel belföldi és külföldi együttműködéseket indított.

Céljai megvalósítása érdekében az alapítvány 2014-ben PhD-támogató ösztöndíj-programot, kutatói mobilitást segítő támogatást, vendégkutatói programot, szakmai publikáció kiadását segítő, illetve tananyag-fejlesztési pályázati lehetőséget hirdetett, továbbá szakmai konferenciákat és szakkollégiumi rendezvényeket támogatott. Pályázataira az idei évben is folyamatosan várja a jelentkezéseket.

Az alapítvány eddig 31 szakkollégiumi programot, 4 vendégkutatói és 3 kutatói mobilitási programot, 6 tudományos konferenciát, valamint 6 tananyag-fejlesztési projektet támogatott. „Első cikkem” pályázatának keretén belül 19 publikáció megjelenéséhez szavazott támogatást, az első 4 tanulmány már megjelent elismert szakmai folyóiratokban.

Az alapítvány pénzügyi és makrogazdasági érdeklődésű doktoranduszok számára meghirdetett képzésének első akadémiai éve 2014 szeptemberében indult, 2015. júniusi szigorlattal zárul. Az 3+1 éves ösztöndíjprogram első évfolyamában jelenleg 10 doktori iskola 26 PhD-hallgatója vesz részt, a képzés az anyaintézmény által nyújtott ismereteket és kutatási lehetőségeket egészíti ki. Oktatóik a hazai gazdaságtudományi élet elismert szakemberei, a nemzetközi szerzői rangsor előkelő helyezettjei. A következő évfolyam az augusztusi felvételi vizsgákat követően 2015 szeptemberében indul.

PADS 2014. evi beszamolo
PADS 2014. evi kiegeszito melleklet