Értékteremtés a tudomány határterületein - Sikeres évet zárt a PADME Alapítvány

A Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány 2022-ben is sikeresen végezte értékteremtő munkáját, miközben a biztos befektetések jóvoltából az alapítói vagyont is tovább gyarapította. A hozamokból pluszforrást nyújtott az oktatásnak, felkarolta az innovatív kezdeményezéseket, és ösztöndíjat adott a legtehetségesebb diákoknak. Az alapítása óta eltelt időben immár több mint 1700 tudományos projektet támogatott, összesen 14,7 milliárd forint értékben.

A PADME támogatásával valósult meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vadonatúj tudományos, művészeti rezidenciaprogramja, amely egy olyan különleges innovatív kezdeményezés, amelynek célja a gazdaság, a kultúra és a műszaki tudományterület összekapcsolása, hídépítés a tudomány és a művészet között. A projektet június 21-én mutatták be a sajtónak és a szakmai közönségnek, ahol részt vettek az ösztöndíjas művészek: Boruzs Ádám képzőművész és Kocsi Olga multimédia-művész is.

A PADME a főtámogatója a BME Gyerekegyetemnek is, amely nyaranta a fiatalabb korosztályokat vezeti be a tudomány izgalmas világába.

Az alapítvány hozzájárul az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Neumann János Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem tudományos tevékenységéhez is. Továbbá a pénzügyi, közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás, valamint a versenyképesség fejlesztése érdekében támogatja a Mathias Corvinus Collegium tevékenységét, valamint a Közgazdasági Szemle, az Acta Oeconomica című tudományos folyóiratok megjelentetését, és a világraszóló magyar teljesítményeket bemutató, „Magyarok a világ élvonalában” című kötet nemzetközi terjesztését.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szakmai programjait is patronálta a PADME.

Júliusban, a tanév ünnepélyes lezárásaként idén is Budapestre látogattak a tiszaroffi kistérség diákjai. A hozzájuk kapcsolódó program a hátrányos helyzetű vidékeken élők iránti felelősségvállalásról szól. Az alapítvány 8 év alatt több mint 400 millió forint támogatást nyújtott a kistérségből – Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly és Tiszabő – származó hátrányos helyzetű tanulóknak az érettségi megszerzésében, majd az egyetemi tanulmányaik során.

Szeptember közepén – a Ludwig Múzeummal közös esemény során – Eike Schmidt német művészettörténész, a firenzei Uffizi Galéria igazgatója látogatott el az az Úri utca 72-be, a PADME és a BC4LS  (Budapest Centre For Long-term Sustainability) központjába, majd részt vett a Fenntarthatóság a művészet és a gazdaság keresztmetszetében című, PADME által támogatott konferencián.

Szeptember végén, a Kutatók Éjszakáján a világ legjobb egyetemein tanuló PADME-ösztöndíjasok közül hárman mutatkoztak be: Dorkó Dalma (Lee Kuan Yew School of Public Policy), Hóka Iván (College of Europe) és Tankó Réka (London School of Economics). A PADME már több mint 200 millió forint értékben nyújtott támogatást a legtehetségesebb magyar hallgatóknak, hogy a nemzetközi élvonalba tartozó egyetemi képzésekben vehessenek részt.

Októberben újabb neves látogatói voltak a PADME és a BC4LS központjának: Norvégia egyik legismertebb építészirodája, a LMR ARCHITECTURE AS építészei tekintették meg az Úri utcai épület innovatív építészeti megoldásait, és ismerték meg a felújítás értékmentő folyamatát.

Decemberben adták át a Pallas Athéné Kiválósági ösztöndíjakat, amely a PADME kiemelt kezdeményezése a Kárpát-medence legtehetségesebb diákjaink támogatására. A programban már több mint 600 kárpátaljai, vajdasági, erdélyi és felvidéki tehetséges magyar fiatal vehetett részt. Kiválasztásukban a Partiumi Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem és II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, valamint a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság működött közre.

A világ élvonalába tartozó tudás becsatornázását oly módon is felkarolja a PADME Alapítvány, hogy a nemzetközi tudományos világ sikerkönyveit magyar nyelven megjelentető Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) tevékenységét is támogatja. Továbbá a Budapest Centre for Long-term Sustainabilityn keresztül neves tudósokat, professzorokat invitál Budapestre, bekapcsolva őket a magyar felsőoktatás és tudományos élet vérkeringésébe.