Elindultunk a jövő nyomában, és megtaláltuk az etikus, valamint a bullsh*t-mentes vezetés titkát is a Pallas Athéné Könyvkiadó októberi könyveiben

A Pallas Athéné Könyvkiadó három új, izgalmas könyvet mutatott be októberben. Morgen Witzel „Az etikus vezető” című művében az emberi és vezetői etikát vizsgálja az üzleti hatékonyság és értékteremtés szemszögéből. A finn Markku Wilenius „A jövő nyomában” című elemző kötetében arra keresi a választ, hogyan tudjuk megváltoztatni a jövőt annak érdekében, hogy elkerüljük a globális felmelegedés folyamatának elhatalmasodását, a gazdasági és társadalmi struktúrák összeomlását, valamint a Föld erőforrásainak totális kihasználását. Chris Hirst „Bullsh*t-mentes vezetés” c. gyakorlati útmutatója pedig kimagasló emberismerettel világít rá arra, hogy milyen egy jó vezető, miért van szükség rájuk, egyáltalán kiből lehet jó vezető, valamint mi az, ami miatt akár el is bukhatnak a vezérek.

 

Morgen Witzel: AZ ETIKUS VEZETŐ

Morgen Witzel rövid, színes történetekkel szemlélteti, hogy mi az etika és hogy mit tesznek az etikus vezetők. Az olvasó képet kap az értékteremtés folyamatairól és az etikai értékláncról, emellett a könyv segítséget nyújt abban is, hogy vezetőként miként illesszük be az etikát a mindennapi döntéshozatalba.

Vannak olyan tettek, amelyek egyértelműen etikátlanok, mint például a szexuális bántalmazás, a megfélemlítés, a csalás vagy a korrupció. Ezzel szemben etikusnak értékeljük a kedvességet, az együttérzést és az őszinteséget. A kettő között azonban sok olyan, szürke terület van, ami nem egyértelműen etikátlan, de valójában nem tekinthető etikusnak sem. Nézzük például az Uber taxiszolgáltató esetét: olyan kemény és agresszív üzleti kultúrát hoztak létre, amely önmagában nem volt etikátlan, ugyanakkor számos kellemetlen mellékhatáshoz vezetett, amelyek sokak – így a társaság részvényesei szemében is – határozottan etikátlanok voltak. Vagy a Facebooknak sem volt soha szándékában, hogy a felhasználók adatait valakik begyűjtsék és politikai célokra használják – mégis ez történt. Etikus vezetőként el kell kerülnünk ezt a fajta, kétes kimenetelű etikai sodródást. 

Ha az etikát helyezzük az üzleti modellünk középpontjába, biztosítva, hogy akik benne dolgoznak, etikusan és felelősségteljesen viselkedjenek, az jelentős hatással lesz az érdekeltekre. Egy etikusnak tartott vállalkozás mindenki (a munkavállalók, az ügyfelek, a kormányok, a hatóságok és az egész társadalom) előtt is képes pozitívan befolyásolni a jó hírnevét. Végül pedig ez a megszilárdult hírnév elnyeri jutalmát: jobb ügyfélszolgálat, erősebb elkötelezettség, hatékonyabb innovációk, boldogabb ügyfelek, magasabb profit és hosszú távú biztonság a részvényesek számára. Az etikus üzlet tehát jó üzlet. Az etikus vezető egyben értékteremtő vezető, míg az a vezető, aki nem állít fel szilárd erkölcsi mércét, értékpusztító. Az etikusság nem csak arról szól, hogy helyesen viselkedjünk a minket körülvevő emberekkel. Nem csak az igazság elmondásáról, vagy az átláthatóságról, vagy az ígéretek megtartásáról van szó. Az etika sokkal több ennél. Az etika az értékteremtés középpontja.

Morgen Witzel kanadai történész, tanácsadó, több mint húsz nagy sikerű, üzleti témájú könyv szerzője, 2002 óta számos egyetem MBA képzésében oktat üzleti etikát – többek között – a London Business Schoolon és az Exter Business Schoolon. Több mint 4.000 cikke jelent meg menedzsment témában a Financial Times, a Financial World, a The Smart Manager, valamint a EFMD Global Quarterly lapokban.

Markku Wilenius: A JÖVŐ NYOMÁBAN

A gazdasági lassulás, a kapitalizmus látványos problémái és a globális klímaváltozás már erősen érezhetők, és hangsúlyosan követelik a gyors és hatékony, tettekben megnyilvánuló reagálást. Legfőbb feladatunk, hogy a környezetünkre mért káros hatásokat minimalizáljuk, eközben pedig biztosítsuk a társadalom jólétét és boldogulását. Mindehhez elengedhetetlen a gazdasági struktúrák átalakulása, hiszen csak így tud megvalósulni a kiegyensúlyozott fejlődés, ami képes lehet visszaszorítani a munkanélküliséget, társadalmi egyenlőtlenséget, a klímaváltozást és a bioszféra totális szétrombolását.

Markku Wilenius professzor szerint most az a legfontosabb feladatunk, hogy forradalmasítsuk a világ energiatermelő rendszereit, amelyek még mindig fosszilis tüzelőanyagokkal biztosítják az elsődleges energiaellátás nagyját. Tíz éven belül mélyen 50% alá kell csökkenteni a fosszilis anyagok felhasználásának arányát. Ez hatalmas kihívást jelent számunkra. Az egyik kulcsfontosságú kérdés az, hogy Kína és India hogyan fog ennek megfelelni.

„A jövő nyomában” c könyv pirosan villogó vészjelzéssel hívja fel az olvasók, az emberek, országok és vezetőik figyelmét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amely képes még az elviselhető keretek között tartani a globális klímaváltozást. Ha most nem cselekszünk, elfogy az idő. Wilenius hangsúlyozza, hogy tudatos együttműködésre van szükség, mind a vállalatok, mind a magánszemélyek és államok, kormányok részéről. Amerikától kezdve Európán át egészen Kínáig. Bár a problémát nem azonos mértékben idéztük elő, csak együtt vagyunk képesek a kezelésére.

Markku Wilenius a Turkui Egyetem Gazdasági Karának jövőkutató professzora, a Finn Jövőkutatási Központ munkatársaként több mint húsz éve foglalkozik jövőkutatással. Emellett az UNESCO „Tanuló társadalom és az oktatás jövője” elnevezésű programjának a vezetője. Tagja a Római Klubnak, és a finn szakértői delegáció vezetője volt a johannesburgi fenntartható fejlődési csúcstalálkozón.

 

Chris Hirst: BULLSH*T-MENTES VEZETÉS 

A „Bullsh*t-mentes vezetés” címmel megjelent könyv lerántja a leplet a vezetés és a vezetők körüli misztikumról, sutba vágja a kiváltságok és a tehetség adta lehetőségek előnyét arra vonatkozóan, hogy valaki jó vezető legyen. Hirst számos izgalmas és érdekes fejezeten keresztül mutatja be, hogy józan ésszel, tervezéssel, tettre készséggel és emberséggel igazából bárki lehet jó vezető. Természetesen csak akkor, ha képes vállalni a felelőséget, valamint azokat a döntéseket és akár konfrontációval járó helyzeteket, amelyek nap mint nap szembe jönnek egy vezetői pozícióban.

A több reklám és médiaügynökségeknél is ügyvezetői gyakorlatot szerzett Chris Hirst azzal a felütéssel kezdi könyvét, hogy senki sem születik vezetőnek. Ez tehát egy tanulható és tapasztalati úton elsajátítható képesség. A jó vezető emellett képes arra, hogy teljes mértékben oda tudjon figyelni a környezetére. Az egész cég vagy csapat működését meghatározó és elősegítő jó ötletek pedig bárhonnan, bármelyik dolgozótól vagy munkatárstól jöhetnek.

A könyv tudományosan megalapozott, ugyanakkor könnyen alkalmazható eszközöket is ajánl az olvasó számára, annak érdekében, hogy jó vezetőként konstruktív, sikeres és eredményes legyen. Hirst többek között az Eisenhower mátrixot említi, amely abban segít, hogy az eldöntendő dolgokat úgynevezett „nem fontos; fontos; sürgős; nem sürgős” kategóriák táblázataként lássuk. Ezenkívül még olyan gyakorlati jellegű támpontokat is ajánl, mint például a Colin Powell-féle 40/70 szabály, mely szerint ne cselekedj, amíg nincs meg a kockázatmentes döntéshez szükséges információk 40%-a, de ne is várj tovább, amint ezen információk 70%-a már rendelkezésedre áll. A nagysikerű kötet még számos ilyen módszert ajánl, amelyeket rendkívül hatékonyan lehet használni a hibák elkerülése és a teljesítmény fokozása érdekében.

Chris Hirst 1994-ben mérnökként végzett az Oxfordi Egyetemen Nagy-Britanniában. 1996 óta több mint 20 éves vezetői tapasztalatot szerzett különböző cégeknél. 2008-ban elvégzett egy kurzust a Harward Business School-on és ezen kurzus hatására kezdte el kidolgozni a vezetéssel kapcsolatos, a könyvben is ismertetett újszerű megközelítési módját. Ennek legfontosabb elemeit már a  Grey London reklámügynökségnél is sikerrel alkalmazta, ahol ügyvezetői, majd CEO pozícióban dolgozott. 2015 szeptembere óta a Havas Creative marketing szolgáltatásokat nyújtó, jelenleg már 9000 fő körüli alkalmazotti létszámmal rendelkező nemzetközi céghálózat CEO pozícióját tölti be.

Az októberben megjelent kötetek, illetve a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai is megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban. A kiadó gondozásában megjelenő könyvekről folyamatosan hírt adunk a www.pallasathenekiado.hu oldalon, ahol a kötetek webshopon keresztül is megvásárolhatók.

A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.