PAIGEO-val a Selyemúton

Óriási érdeklődés kísérte a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiállítását az Ybl Budai Kreatív Házban. A Magyarok a Selyemúton című tárlatra rengeteg látogató volt kíváncsi, és sokat vettek részt a kapcsolódó előadásokon is.

Az egyik legsikeresebb kiállítását zárta január végén az Ybl Budai Kreatív Ház. A két világhírű régész-felfedező, gróf Széchenyi Béla és Stein Aurél halálának 100. illetve 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzoltuk el a látogatókat a felfedezések helyszíneire.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiállítása – együttműködve a kínai Dunhuang Akadémiával – átfogó képet adott a Selyemút történelméről, arról a sajátos kultúráról, amely ebben a szellemi olvasztótégelyben létrejött. Mindezeken túl bepillantást nyerhettünk annak a két magyar utazónak és tudósnak az életébe, akik jelentős szerepet játszottak a Selyemút újkori felfedezésében.

Kelecsényi Ágnes, az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteménye vezetőjének köszönhetően az érdeklődők öt alkalommal kurátori tárlatvezetéssel is megtekinthették a kiállítást. A programot óriási érdeklődés kísérte, a meghirdetett időpontokban megtelt a kiállítótér látogatókkal.

Kelecsényi Ágnes a tárlatvezetés mellett az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozata, a Made in Asia keretében három előadást is tartott a Magyarok a Selyemúton kiállításhoz kapcsolódva. Az előadás témája Stein Aurél, a Selyemút legendás felfedező-régészének élete, kutatásának eredménye volt. 

Az Agra Kulturális Utazási Társaság három előadással kapcsolódott a Magyarok a Selyemúton kiállításhoz. Jelentős érdeklődés kísérte Csiky Gergelynek a Selyemút mentén épült, majd a mongol hódítás nyomán elnéptelenedett városokról szóló előadását, csakúgy, mint Komori Tünde a kék-fehér kínai porcelán 16-17. századi kereskedelmét bemutató programját. Sokan voltak kíváncsiak Dr. Toperczer Istvánra és Nagy Elekre is, akik a fotózás egykori és jelenkori titkaival ismertették meg a látogatókat.

A Magyarok a Selyemúton kiállítás inspirálta az idei első Kreatív Kuckó foglalkozást is az Ybl Budai Kreatív Házban. A gyerekek az agyagszobrászat rejtelmeivel ismerkedhettek meg. A foglalkozás keretében mindenki elkészíthette akár a saját Buddha szobrát is.