Kozmikus részecskéket detektáltak magyar fizikatanárok a CERN-ben

Több mint húsz magyar fizikatanár vett részt azon az egyhetes tanulmányúton, amelynek keretében egyebek mellett kozmikus eredetű töltött részecskéket észlelő detektorokat építettek a világ legnagyobb kutatóintézetében, a svájci CERN-ben. A fizikatanárok továbbképzését, és rajtuk keresztül a középiskolás diákok érdeklődésének felkeltését a természettudományok iránt a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) támogatta.

Folytatva az Eötvös Loránd Fizikai Társulat korábbi tevékenységét, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont immár tizenharmadik alkalommal, 2018. augusztus 18-25. között is megszervezte a magyar fizikatanárok továbbképzését a modern fizika területén az európai országok egyesített részecskefizikai laboratóriumában, a svájci CERN-ben. A PAIGEO támogatásával a világ legnagyobb kutatóintézetébe 21 magyar fizikatanár, köztük négy budapesti oktató, tizenhat, különböző vidéki középiskolából érkező tanár, valamint egy erdélyi fizikatanár utazhatott ki.

A látogatás során a tanárok megtekintették a CERN két állandó kiállítását, az LHC vezérlőközpontját és CMS kísérletét, a nyugalomba helyezett szinkrociklotront (amelyben egy film elmagyarázza a gyorsítók működését), az AMS-2 műholdas kísérlet vezérlőtermét, a CERN mágnes-előkészítő laboratóriumát és számítóközpontját, az Antianyaggyárat és a Szuper-protonszinkrotron NA61/SHINE kísérletét.

Az egész program egyik legfontosabb része a résztvevő tanárok beszélgetése volt a kinn dolgozó magyar kutatókkal. Ők túlnyomórészt fizikusok, de a CERN-ben dolgozik jó néhány magyar villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus is.

Mindezek mellett a fizikatanárok Varga Dezső, a Wigner FK Innovatív Detektorfizikai Laboratóriumának Lendület-díjas vezetője szervezésében igazi, a kozmikus müonok észlelésére szolgáló detektorokat, sokszálas proporcionális kamrákat építettek a CERN-ben. A munka valamennyi fázisát maguk végezték: a kamratestek összeragasztásától a szálak beerősítésén és a gázáramoltatás felszerelésén át egészen az észlelőelektronika forrasztásáig.

Annak ellenére, hogy ez az igencsak fárasztó művelet a kinn töltött öt este közül hármat teljesen megtöltött, a tanárok óriási lelkesedéssel vettek részt benne és rendkívül büszkék voltak, amikor az új kamrák végre működésbe léptek. Mindegyik sokszálas kamra megfelelően működött, mutatva a kozmikus eredetű töltött részecskék (főként müonok) áthaladását.

A CERN-es továbbképzésnek óriási sikere van a tanárok körében, csaknem minden olyan fizikatanár, aki részt vett a tanfolyamon, vitt ki később diákcsoportokat a CERN-be, volt, aki évente többet is. A kurzus egyik előadása éppen az, hogyan kell ezt előkészíteni és lebonyolítani.

A 2018-as kurzus teljes programja az előadások videofelvételeivel együtt megtekinthető a https://indico.cern.ch/event/660891/timetable oldalon.