Belt and Road Forum 2018

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány szervezésében 2018. május 15-én megrendezett Övezet és Út Fórum már a második közvetlenül a kelet-közép európai régió és Kína közötti kapcsolatokkal foglalkozó, neves előadókat tömörítő találkozó. Az elmúlt években az egymás felé nyitás és együttműködés jellemzi. Magyarország és térsége kulcsszerepet kaphat Kína Egy Övezet, Egy Út programjában.

A rendezvényen neves hazai és nemzetközi geopolitikai és gazdasági szakértők részvételével előadásokat és beszélgetéseket hallhattak a résztvevők. Az idei konferencia a többi között olyan fontos témakörökkel foglalkozott mint: az Európa és Kína kapcsolata, az Eurázsiai gazdasági térség és Kazahsztán geopolitikai helyzete, az infrasturktúra fejlesztések hatása az Egy Övezet, Egy Út mentén. 

Csizmadia Norbert, az alapítvány elnöke nyitó beszédében elmondta, egy új világrend van születőben, amelyben Ázsiának, és különösen Kína Egy Övezet Egy Út kezdeményezésének nagyon fontos szerepe van. 

A Belt and Road, azaz Övezet és Út program újraértelmezi a gazdasági és kulturális kapcsolatokat. Ennek keretében nagyszerű együttműködési lehetőségek nyílnak majd a résztvevők előtt. A fejlesztéseknek köszönhetően munkahelyek és új gazdasági központok jönnek majd létre.

A PAIGEO alapítvány elnöke hangsúlyozta: Magyarország ebben a folyamatban elhelyezkedése miatt is kulcs szerepet játszik. Jelenleg is mindent megtesz, hogy segítse ezt a folyamatot. Ennek eredményeként fontos kapcsolatok és együttműködések jöttek és jönnek létre, intézmények és szakemberek között. 

A Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet 2015 tavaszán jött létre azzal a céllal, hogy megteremtse Magyarországon a geopolitika, mint tudományterület kutatási alapjait. Felismerve a kelet-ázsiai térségben rejlő, egyre növekvő potenciált, a Kutatóintézet fókuszában Kelet-Ázsia hat országa áll. Munkájának elismeréseként 2017 márciusában a PAIGEO Kutatóintézete, 64. tagként bekerült a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet-európai kutatóintézetekből álló 16+1 Think Tank Hálózatba. Az EUOBOR Intézet a kínai-európai gazdasági kapcsolatokért kifejtett kutatói munka elismeréseként 2016-ban Euro-Sino Economic Research Award díjban részesítette a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézetet.

A PAIGEO 2016 márciusában elindította a HUG (Hungarian Geopolitics) magazint, amely Magyarországon egyedülálló módon geopolitikai és geostratégiai témákkal foglalkozó folyóirat. A kutatóintézet emellett az indulása óta közel 500 cikket és tanulmányt tett közzé, amelyek elérhetőek a geopolitika.hu oldalon.