GeoDebates - Gyarmatosítja-e Kína Afrikát?

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kutatóintézete GeoDebates címmel vitasorozatot indított, melynek keretében meghívott szakértők vitatják meg napjaink sürgető geopolitikai kihívásait. Első alkalommal Kína Afrikában végzett tevékenységének gyarmatosító jellegéről folyt a vita, s az előadók mellett a közönség is kinyilvánította véleményét a vita központi kérdéséről: gyarmatosítja-e Kína Afrikát?

A vita kiindulási alapját a kutatóintézet munkatársainak egy korábban megjelent munkája képezte, amely a kínai befektetési és üzleti politika Kínára gyakorolt hatását taglalta, s próbált közelebb kerülni a gyarmatosítás kérdésének megválaszolásához. Vitaindítóként Czirják Ráhel, a PAGEO kutatója mutatta be azokat az adatokat, amelyek alapot szolgáltattak a kutatáshoz: hogyan alakult a Kínából a kontinensre, valamint Afrikából az ázsiai országba áramló export és import, valamint az FDI aránya. Az adatok alapján ma az Európai Unió mögött Kína a kontinens második legnagyobb kereskedelmi partnere, amelynek volumene az utóbbi években meghúszszorozódott, ám a kínai kereskedelemnek ez az export tekintetében csupán 4,5%, import esetében pedig 6%-a. A különböző országok esetében nagyon különböző adatokkal találkozhatunk, míg Algéria esetében csupán az export 3%-a irányul Kínába, addig a Kongói Köztársaság 52%, Sierra Leone pedig 80% arányban exportál az ázsiai országba. Kína főként nyersanyagokat és mezőgazdasági cikkeket importál, Afrikába pedig főként kínai iparcikkek érkeznek. Ez utóbbi tény rossz hatással van az afrikai feldolgozóipar fejlődésére, így hosszú távon is lemaradásra kényszerítheti a kontinenst.

A tőkeáramlás tekintetében a kínai tőke kiemelkedő célpontjai a Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán, a Dél-afrikai Köztársaság és Nigéria. Biztonságpolitikai szempontból Kína nincs közvetlenül katonailag jelen a kontinensen, azonban az ENSZ békefenntartásból 2015 szeptembere óta fokozott mértékben veszi ki a részét. Összességében Kína növekvő tendenciát mutat a gazdasági és egyéb jelenlét szempontjából, azonban az abszolút számok tekintetében még nem beszélhetünk túlsúlyról.