Egy Övezet Egy Út Együttműködés Európai Fóruma

Az erősödés és a kölcsönös nyitás jellemzi a kelet-közép európai régió és Kína közötti együttműködést, a térség kulcsszerepet kapott Kína Egy Övezet, Egy Út programjában. Az  Egy Övezet Egy Út Együttműködés Európai Fóruma az Európa és Kína közötti kapcsolatok alakulására fókuszált a kezdeményezés tükrében. A European Institute for One Belt One Road Economic and Cultural Cooperation and Development (EUOBOR) és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány közös szervezésében 2017. május 22-én megrendezett Fórum az első olyan közvetlenül erre a témára összpontosító, neves előadókat tömörítő találkozó Kelet-Közép-Európa és Kína között, mely az Egy övezet, egy út kezdeményezés helyzetét, valamint a jövőben adandó kölcsönösen hasznos együttműködési lehetőségeket vizsgálja.

Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnökének 2013-ban meghirdetett Új Selyemút - vagy a későbbi nevén Egy Övezet, Egy Út - projektje szerint egy-két évtizeden belül olyan, 64 országot érintő gazdasági övezetet jön létre, amely újradefiniálja Kína ázsiai, európai és afrikai kapcsolatrendszerét. Ennek első, nagyléptékű építési szakasza várhatóan a 13. ötéves terv időszakára (2016-2020) esik. Az övezet új, és már meglévő közúti, vasúti, olaj- és gázvezeték, valamint optikai hálózatok összekapcsolásából áll, kiegészülve egymással együttműködő ipari parkokkal, logisztikai központokkal és tengeri kikötőkkel. Az infrastruktúra mellett, a program kiegészül kereskedelmi, befektetési és pénzügyi együttműködéssel is.

Az EUOBOR Intézet az „Egy Övezet, Egy Út” koncepcióra válaszolva jött létre, hogy az Európai Unió és egyéb európai országok, valamint Kína közös gazdasági és kulturális ügyeinek platformjaként szolgáljon. Az intézet célja, hogy kínai és európai pályázatok bevonásával valósítson meg kutatási projekteket, annak érdekében, hogy elősegítse a kelet-közép-európai államok és Kína - a kínai terminológia szerint 16+1, azaz 16 kelet-közép-európai ország és Kína -  együttműködését, az Egy Övezet, Egy Út keretében.

Az EUOBOR Intézet a kínai-európai gazdasági kapcsolatokért kifejtett kutatói munka elismeréseként 2016-ban Euro-Sino Economic Research Award díjban részesítette a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézetet. Az EUOBOR elnöke a díjat a Fórumon adta át a PAGEO Kutatóintézet vezetőinek és munkatársainak.

A Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet 2015 tavaszán jött létre azzal a céllal, hogy megteremtse Magyarországon a geopolitika, mint tudományterület kutatási alapjait. Felismerve a kelet-ázsiai térségben rejlő, egyre növekvő potenciált, a PAGEO Kutatóintézetének fókuszában Kelet-Ázsia hat országa áll: Kína + Hong Kong, Japán, Dél-Korea, India, Szingapúr és Indonézia. Munkájának további elismeréseként 2017 márciusában a PAGEO Kutatóintézete, 64. tagként bekerült a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet-európai kutatóintézetekből álló 16+1 Think Tank Hálózatba. A PAGEO 2016 márciusában elindította a HUG (Hungarian Geopolitics) magazint, amely Magyarországon egyedülálló módon geopolitikai és geostratégiai témákkal foglalkozó folyóirat. A kutatóintézet emellett az indulása óta közel 400 cikket és tanulmányt tett közzé, amelyek elérhetőek a geopolitika.hu oldalon. A HUG legfrissebb, geopolitikai víziókkal foglalkozó számát a PAGEO Kuratóriumának Elnöke a szakmai konferenciát mutatta be.