A PAGEO alapítvány eredményei és 2015-ös beszámolója

Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) feladata, hogy a magyar közgondolkodás, a pénzügyi tudatosság, a globális tájékozottság, a közgazdasági és geopolitikai szakmai közélet és a szakemberképzés fejlesztését előmozdítsa.

2015-ben az Alapítvány közel 163 szakmai kezdeményezést karolt fel, az egyetemeknek, kutatóknak, tehetséges hallgatóknak nyújtott támogatásokkal hozzájárult a magyar tudományos élet fejlődéséhez és felpezsdítéséhez. A legnépszerűbb programnak a publikációs és kutatási pályázat bizonyult, amelynek keretein belül 73 támogató döntés született. Az Alapítvány támogatásával számos magyar és külföldi könyv, tanulmány került a hazai olvasóközönség elé, köztük George Friedman a magyar származású világhírű geopolitikai szakértő három könyve is. A hagyományos geopolitikai kutatások mellett a PAGEO támogatásával valósulnak meg urbanisztikai, vagy éppen a kiberteret vizsgáló kutatások is. A mobilitás programban 39 kutatói pályázat nyert, amellyel magyar szakértők eredményeit ismerhette meg a világ. Ezen felül az alapítvány 10 PhD hallgatót is segít a fokozatszerzésben. Az Alapítvány szakmai munkáját egy 10 fős geopolitikai és geoökonómiai kutatóintézet segíti, amely rendszeresen publikálja kutatásait.

Az Alapítvány egy év alatt 25 szakmai és tudományos rendezvény létrehozását támogatta. Ezek között volt az EUGEO V. Kongresszusa, a CITYGLOBE 2015 nemzetközi konferencia, a Határtalan Európa, a Pécs Debate Academy - Nemzetközi Vitaakadémia és Konferencia, a Felfedezők Napja, a Budapest Brain Bar, vagy a TEDxDanubia, amelyeken világhírű nemzetközi előadók gondolatait ismerhette meg a közönség. 2015-ben a PAGEO meghívására 20 világhírű szakértő tartott előadást Magyarországon több ezer ember előtt. Így jutott el Budapestre George Friedman, Richard Florida, Niall Ferguson, Philip Zimbardo, John Gerzema, Simon Anholt, Leonard Brody, Noah Raford és Csíkszentmihályi Mihály, akiknek a meghívása csak pár jó példa, hogyan lehet a Budapest a régió tudományos, technológiai és kreatív központja. A hazai és külföldi geopolitikai, gazdasági szakmai közélet összekapcsolását olyan kultúrdiplomáciai eseményekkel is támogatta, mint a Budapesten megrendezett WOMEX világzenei expo.

Az Alapítvány a geopolitika és a geostratégia tudományának hazai központját hozza létre a budai Várnegyedben, és a XII. kerületi Mátyás király úton. Az Úri utcai 72. szám alatt műemlékvédelem alatt álló épületet 2015-ben vásárolta meg az Alapítvány. Az Alapítvány képzési és tudományos kutatási központját a XII. kerületi Mátyás király út 44. szám alatt található százhúsz éves épületben alakítja ki.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával együttműködve a Pallas Athéné Alapítványok összefogásával elindult a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre 64 fő nyert felvételt. A doktoranduszokat 30 tutor, 72 témavezető, valamint neves magyar és külföldi előadók segítik.