Sikeres tanévet zárt a Tiszaroffi Ösztöndíjprogram

Az elmúlt, 2018/2019-es tanévben összesen csaknem kétszáz hallgatói pályázat kapott pozitív elbírálást a Tiszaroffi Ösztöndíjprogram keretében. A Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legszegényebb, leghátrányosabb településeinek közép- illetve felsőoktatási intézményben tanuló hallgatói számára a támogatás nagy segítséget jelent a tanulmányok költségeinek előteremtésében.

A Bölcs Vár adott helyet 2019. július 2-án a Tiszaroffi Ösztöndíjpályázat és a Tiszaroffi Továbbtanulási Ösztöndíjpályázat 2018/2019-es tanévet lezáró rendezvényének. Köszöntőjében Szemán Ágnes, a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a Bölcs Vár épülete a PADS támogatásával korszerű formában felújítva, a műemléki értékeket megtartva napjainkra a tudás tárházává vált. Az épületben tudományos munka folyik, doktori képzések helyszíne, ezen túl a nagyközönség számára nyitottak a földszinti közösségi terek, könyvesbolt, kávézó és érmekiállítás is helyet kapott.

Az évzáró rendezvény vendégei közül Dr. Szabó Ildikó Katalin, a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) hivatalvezetője a PBT szervezeti szerepéről, tevékenységéről tartott előadást. A békéltető testület kiemelten azon ügyfeleknek nyújt hathatós segítséget, akik – a mindennapi pénzügyi tudásuk hiányában – személyes gondokkal küzdenek a különböző pénzintézetekkel, pénzügyi szolgáltatókkal. A PBT alternatív vitarendezési fórum, ahol igyekeznek kialakítani a minden fél számára elfogadható megoldásokat. A testület a fórumot az érintettek részére ingyenesen biztosítja, ezzel is támogatva az ügyfeleket – tette hozzá.

Fehér István, a program felsőfokú tanulmányokat folytató ösztöndíjas hallgatója a Pénzügyi Navigátor tanácsadó hálózat működéséről beszélt.  A Pénzügyi Navigátor a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi tevékenységét segítő irodahálózata, amelyet az ügyfelek a megyeszékhelyeken érhetnek el. Tanácsadó tevékenységüket – a PBT-hez hasonlóan – térítésmentesen végzik. A hálózat munkatársai a pénzügyi, biztosítási területen jelentkező ügyfél problémák megoldását segítik elő tanácsadással, a szükséges nyomtatványok szakszerű kitöltésének segítésével.

Míg korábban a nagy felfedező expedíciók, az ezek révén elkészülő egyre pontosabb térképek nagyban hozzájárultak a világ mind jobb megismeréséhez, napjainkban az informatika rohamos fejlődése tágítja a világról alkotott ismereteinket – fogalmazott előadásában Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai (PAIGEO) Alapítvány elnöke. Mai, felgyorsult világunkban elsősorban nem a könyvekhez, térképekhez fordulunk információért, hanem ezek digitális változataihoz, hiszen az az egyén, illetve szervezet vagy vállalkozás tud érdemi előnyre szert tenni, aki illetve, amely hamarabb ad hiteles megoldásokat a kihívásokra. Az internet, a közösségi média fórumai ma átjárják mindennapjainkat, sokszor támaszkodunk az innen szerzett információkra. A közeljövőben a technológia fejlődése korszakváltást hoz a mindennapi munkában, csak az új ismeretek birtokában lehet ma sikeres, aki az iskolapadból kilép a munka világába – tette hozzá a PAIGEO elnöke.

Dr. Szakács Attila, a Merkating Nonprofit Kft. ügyvezetője a Tiszaroffi Ösztöndíjpályázat és a Tiszaroffi Továbbtanulási Ösztöndíjpályázat elmúlt évi eredményeit, tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Az ösztöndíjprogram célja Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetben lévő régiójában található települések, Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő felzárkóztatása, hátrányos helyzetének megszüntetése az e településeken élő, közép- illetve felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók tanulmányainak támogatása révén. A programban a tanulmányi eredményeik alapján kaphatnak ösztöndíjat azok a diákok, akik a hat település valamelyikén élnek. A sávosan kialakított ösztöndíjrendszert a minél jobb tanulmányi eredmények elérésére ösztönzi a pályázókat félévről-félévre. A pályázat egy minimum átlagot vár el, aki ennél többet teljesít, sávosan részesülhet magasabb havi támogatásban. A statisztikákból lemérhető, hogy a támogatott fiatalok megértették, ha nagyobb teljesítményt nyújtanak – jobban tanulnak – több támogatáshoz juthatnak – hívta fel a figyelmet Dr. Szakács Attila.

A 2018/2019-es tanév első félévében 40 középfokú- és 69 egyetemi képzésben résztvevő hallgató részesült támogatásban. Míg a második félévben 30 középfokú- és 60 egyetemi hallgató kapott ösztöndíjat. A Neumann János Egyetem tulajdonában álló Merkating Nonprofit Kft. és a PADS Alapítvány (illetve jogelődje, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány) által először a 2015/2016-os tanév első félévében meghirdetett pályázaton mostanáig több száz hallgatói pályázat kapott pozitív elbírálást. A visszajelzések alapján elmondható a tanulmányok költségeinek előteremtésében nagy segítség az ösztöndíj, hiszen az érintett települések Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legszegényebb, leghátrányosabb települései.

A tanévzáró rendezvény után a Tiszaroffi Ösztöndíjprogram hallgatóit a PADS Alapítvány munkatársai kalauzolták végig a Bölcs Vár épületén és a kiállítótermeken. A diákok megtekintették Az érmék útja című, a magyar és kínai érmék történetét bemutató időszakos érmekiállítást is.