Renminbi konferencia a Bölcs Várban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötödik alkalommal rendezte meg éves nemzetközi konferenciáját a Budapest Renminbi Kezdeményezés keretében. Az eseménynek a Bölcs Vár adott helyet.

Az MNB számára azért fontos ez a kezdeményezés, mert a kínai fizetőeszköz, a renminbi a világméretű devizává válásában, ezen szerepének erősítésében a magyar jegybank is sokféle módon szerepet játszik – mondta el a konferenciát megnyitó Nagy Márton, az MNB alelnöke. Ennek elemeként szerepel renminbi az MNB devizatartalékában, valamint számos kulturális együttműködést alakítottak ki az intézmények között, emellett az MNB együttműködik a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a kínai Fudan Egyetemmel, melyek nemrég közösen indítottak kettős diplomát adó képzést.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese beszédében arra is kitért, hogy nem voltak még ilyen erősek a magyar-kínai kapcsolatok, amelyet hónapról-hónapra valamilyen új együttműködés születése bizonyít.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke rámutatott: napjainkban a magyar bankrendszer minden tagja növekedni tud, ami egy igen kedvező gazdasági környezetet mutat, tavaly a magyar GDP majdnem 5 százalékkal bővült éves szinten, és a hazai bankrendszer tagjainak döntő többsége nyereségesen tevékenykedett. A magyar bankok kedvező likviditással rendelkeznek, tőkehelyzetük nagyon stabil.

Beszédet mondott még Gui Yonghao, a Fudan Egyetem rektorhelyettese és Marco Iannaccone, az UniCredit Bank Hungary vezérigazgató-helyettese, valamint előadásokat tartottak a konferencián a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Bank of China London Trading Center, az Alipay, az UniCredit, a Corvinus Fintech Center képviselői, valamint a shanghai Fudan Egyetem professzorai is.

Az esemény lehetőséget nyújtott arra is, hogy a hazai és külföldi döntéshozók, a gazdasági és pénzügyi élet vezetői, illetve szakértői megvitathassák a magyar-kínai gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok jelenlegi helyzetét, valamint a továbblépési lehetőségeket, mind a meglévő kapcsolatok elmélyítése és magasabb szintre emelése, mind pedig új kapcsolatok kialakítása tekintetében.

A rendezvény részeként átadták az első Alipay terminált a Bölcs Várban, amelyen keresztül Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása Magyarországon is elérhetővé vált az ügyfelek számára. A Magyarországon ma még alig használt mobilfizetést Kínában az AliPay tette ismertté, alig pár év alatt 700 milliós ügyfélkört épített ki, vagyis Kína lakosságának fele már AliPay mobilfizetési alkalmazással rendezi a számlát, készpénz vagy bankkártya helyett.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán