Nagy siker volt a IV. Magyarok Brazíliában Konferencia

Jelentős érdeklődés mellett rendezték meg São Paulóban a IV. Magyarok Brazíliában Konferenciát. A brazíliai magyar bevándorlás történetének feldolgozásán kívül gazdaságpolitikai, ismeretterjesztő, irodalmi és szociológiai előadások, valamint művészeti bemutatók tették teljessé a rendezvényt.

A brazil São Pauló-i Egyetem (Universidade de São Paulo) Bölcsészkarán 2015 áprilisa óta működik a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány anyagi segítségével és a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Oktatási Központjának szakmai támogatásával a magyar nyelv és kultúra program. Ebben a félévben száznegyven hallgató vesz részt a kurzuson, az oktatást Demkó Anita nyelvtanár végzi. 

A program keretében minden évben konferenciát is tartanak, mely a brazíliai magyar bevándorlás történetének feldolgozásán kívül a magyarsággal kapcsolatos előadásoknak ad helyet. Az idei konferencián mintegy száz fő vett részt a program hallgatói, az egyetemi közösség és a brazíliai magyarság részéről.

A IV. Magyarok Brazíliában Konferencián Szemerey Gabriella, a PADS igazgatójának, valamint a São Pauló-i Egyetem rektorhelyettesének és a Bölcsészkar dékánjának köszöntői után Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója előadásában a magyar gazdaságpolitikai fordulatot mutatta be. Előadást tartott még Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora, Dr. Pál Ferenc, az ELTE professzora, a Pécsi Tudományegyetem részéről pedig Dr. Lakner Tamás dékán és Dr. Jarjabka Ákos egyetemi docens. 

Az idei konferencia fókuszában a magyar nyelv és kultúra átörökítésében kiemelkedő jelentőséggel bíró  magyar népzene és néptánc állt, egyfajta hidat kovácsolva korszakok, nemzetek és földrajzi távolságok között. Az esemény zárásaként az idén 50. születésnapját ünneplő Pántlika Táncegyüttes bemutatóját tekinthették meg a konferencia résztvevői. Különleges koncertet is hallhattak a vendégek, a São Paulói Magyar Főkonzulátus támogatásával ugyanis a  Virtuózok Klasszikus zenei tehetségkutató műsor nyertese, Beke Márk harsonás és az ApOrchestra zenekar vezetője, Szűts Apor zongoraművész is fellépett.

A IV. Magyarok Brazíliában Konferencián túl további két rendezvény is erősítette  a magyar-brazil kapcsolatokat. A Ceara Állami Egyetem (Universidade Estadual do Ceará) Bölcsészkarának Nyelvi Központjában 2017. szeptemberétől működik a PADS és az ELTE támogatásával a magyar nyelv és kultúra oktatási program, amely választható tantárgyként szerepel az egyetem portfóliójában. Az oktatást az ELTE Phd fokozattal rendelkező oktatója, Urbán Bálint végzi, a programban jelenleg harminc fő tanul. A Ceara Állami Egyetemen folyó képzéshez kapcsolódóan először rendeztek konferenciát, melyet a magyar delegáció többek között a magyarországi felsőoktatásról szóló előadással nyitott meg.

Paraná állam kétmilliós fővárosában, Curitibában pedig, a városban rendezett magyar hét nyitóeseményén Dubéczi Zoltán a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséről és a magyar-brazil oktatási kapcsolatokról tartott előadást.