Közös MBA-képzést indít a Corvinus és a sanghaji Fudan Egyetem

Háromoldalú megállapodást írtak alá a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Budapesti Corvinus Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem vezetői a két egyetem közös MBA-képzésének elindításáról. Ez a program is része annak a folyamatnak, amelynek során Magyarország, az MNB támogatja a kínai “Egy út, egy övezet” kezdeményezést, vagyis az Új selyemút megszületését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a sanghaji Fudan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem háromoldalú együttműködési megállapodást kötött az MNB szakmai támogatásával létrejövő Fudan-Corvinus MBA kettős diplomát adó képzésről, amely 2019. februárban indul Budapesten, a régió első kínai oktatási programjaként.

A megállapodást a The Pre-Forum Session of Shanghai Forum 2019 című konferencia előkészítő eseményén írták alá, melyet az MNB, a sanghaji Fudan Egyetem és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány közösen rendeztek meg az MNB alapítványainak új székhelyén, a Bölcs Várban.

Magyarország és a kelet-közép-európai régió hidat jelent Európa és Kína között, a térség már bebizonyította, hogy az Európai Unió kicsi, de jól működő motorjává vált az elmúlt években – mondta a rendezvényt megnyitó Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI beszámolója szerint. A jegybankelnök kiemelte: a közös képzés során tehetséges, jól képzett szakembereket kívánnak kinevelni.

Ez a program is része annak a folyamatnak, amelynek során Magyarország, az MNB támogatja a kínai “Egy út, egy övezet” kezdeményezést, vagyis az Új selyemút megszületését – jelezte Matolcsy György. Az MNB elnöke kiemelte: a magyar és a kínai egyetem közötti együttműködés egy újabb építőkockát jelent az Új selyemút kiépítésében.

A szakmai konferencia megnyitójaként Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója, valamint Zhang Jun, a Fudan Egyetem Gazdasági Kar dékánjának társelnökletével egy panelbeszélgetésre került sor. Ennek keretében lengyel, szlovák és cseh előadók a közép-kelet-európai régió szerepét vizsgálták az új világrendben.

A résztvevők között volt Piotr Szpunar, a lengyel jegybank gazdasági elemzésekért felelős szervezeti egységének igazgatója, Lucia Husenicová, a pozsonyi Ázsiai Tanulmányok Intézet igazgatója, valamint Jeremy A. Garlick, a prágai Gazdaságtudományi Egyetem oktatója.

Fotó: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a The Pre-Forum Session of Shanghai Forum 2019 című konferencia előkészítő eseményén a Bölcs Várban (Forrás: MTI)