A Statistical Review-ban publikált a SzEEDSM doktori iskola hallgatója

A KSH angol nyelvű folyóiratában, a Hungarian Statistical Review-ban jelent meg Tóth Árpád, a SzEEDSM doktori iskola hallgatójának tanulmánya. Tóth Árpád azt járta körül, hogyan lehet mérni a mérlegen kívüli tételek kapitalizációs hatását az új, IFRS 16 szerinti lízingelszámolásban Magyarországon és miért van erre szükség.

A Pallas Athéné Alapítványok és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodásának köszönhetően a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén angol nyelvű doktori program (SzEEDSM) indult 2016-ban Vastag Gyula professzor vezetésével. A SzEEDSM célja, hogy helyi szinten elérhető, ugyanakkor világszerte elismert, releváns tudást biztosítson. A doktori iskola értékei a gazdasági szereplőkkel kötött együttműködésekre, a nemzetközi kapcsolatokra, az új megoldások iránti nyitottságra és az oktatásban alkalmazott legújabb trendekre, technológiákra épülnek.

A SzEEDSM egyik nagy erőssége, hogy a kiváló hazai oktatókon túl, a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány (PADS) támogatásának köszönhetően nemzetközileg elismert külföldi egyetemi tanárok is részt vesznek az oktatói közösség munkájában, megosztják értékes tudásukat a doktoranduszokkal. A PADS hozzájárulásnak köszönhetően továbbá a hallgatók – teljesítményük szerint differenciáltan – ösztöndíjban részesülhetnek. A képzés hétvégi rendszerben zajlik, így főállású munkavállalók számára is elérhető.

Az oktatás mindkét szakiránya Magyarországon egyedülálló képzést nyújt. A Transzdiszciplináris specializáció különböző diszciplínák (közgazdaságtan, komplex rendszerek, kulturális antropológia) ismereteit oktatva a valódi problémamegoldásra készíti fel hallgatókat, míg a Menedzsment specializáción kiemelt hangsúlyt kap a termelői és szolgáltatási tevékenységirányítás és az ellátási láncok vizsgálata. A doktori programnak a győri Széchenyi István Egyetem mellett a Bölcs Vár ad otthont.

A doktori iskolában olyan nagyszerű hallgatók tanulnak, mint Tóth Árpád, akinek most jelent meg tanulmánya a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) angol nyelvű folyóiratában, a Hungarian Statistical Review-ban. Tóth Árpád írásában a 2019-től hatályos IFRS 16 alkalmazását tárgyalja. A vonatkozó módosítások fő célja az operatív lízinghez kapcsolódó mérlegen kívüli tételek minimalizálása, így az IFRS-beszámoló pontosabb képet nyújt a vállalati kötelezettségekről. Tekintettel arra, hogy becslések szerint az összes globális bérleti szerződés mintegy 85 százaléka operatív lízing, a változások hatása is óriási.

A Nemzetközi Számviteli Standard Testület (International Accounting Standards Board) 2016-ban, az IFRS 16 kiadása előtt hatáselemzést készített 1022 tőzsdei cég adatai alapján. Ezen vállalatok mérlegen kívüli lízingtételekhez kapcsolódó jövőbeli kifizetéseinek értéke 1600 milliárd dollár volt. Az IFRS 16 bevezetése által okozott változások előrejelzéséhez szabványon alapuló, szisztematikus adatgyűjtésre van szükség, jelenleg azonban nincs olyan aktuális statisztikai adat, amely kiterjed erre a területre. Tóth Árpád tanulmányának célja az információgyűjtés módjának meghatározása.