A PADS Alapítvány magyarországi egyetemek Phd-hallgatóinak ad egyedülálló támogatást

Téves információk jelentek meg az alapítvány PhD-támogató ösztöndíjprogramjáról

A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány PhD-ösztöndíj támogató programjával kapcsolatban az elmúlt időszakban több félrevezető, téves állítás jelent meg a sajtóban. A PADS nem indított akkreditáció köteles doktori programot, az alapítvány kiegészítő ösztöndíjprogramot hirdetett magyarországi egyetemek PhD-hallgatóinak. 

Legutóbb a HVG hetilapban „Matolcsyzmus a felsőoktatásban” címmel megjelent cikk tett valótlanul utalást arra, hogy„Budapesten szintén olyan doktori programot tudott indítani az egyik alapítvány, amelynek nincs akkreditációja. Ezért a programokat trükkösen olyan diákoknak hirdették meg, akiket már felvettek valamely doktori iskolába, s nekik adnak pluszképzéseket”.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány nem indított és nem folytat sem doktori képzést, sem más felsőoktatási képzést, így akkreditációs kötelezettség sem keletkezett, az alapítvány mindösszesen kiegészítő ösztöndíjprogramot hirdetett magyarországi egyetemek PhD-hallgatóinak, amelynek keretében a hallgatók a kutatásaik sikeres folytatásához hasznos kurzusokon vesznek részt.

2014 szeptemberében indult és minden akadémiai évben új évfolyamokkal bővül az Alapítvány PhD-támogató ösztöndíjprogramja és képzése, amely makroökonómiai és pénzügyi érdeklődésű diákok jelentkezését várja. A tanulmányi ösztöndíjra elsősorban magyarországi közgazdasági vagy gazdálkodástudományi PhD képzésbe frissen felvételt nyert hallgatók pályázhatnak. A helyek függvényében lehetőség van második PhD évfolyamukat kezdő hallgatók felvételére is.

Az ösztöndíjasok három éven keresztül pénzügyi támogatásban részesülnek, kurzusokat hallgatnak, valamint kutatási érdeklődésüknek megfelelő személyes tanácsadót kapnak, aki mind az oktatási, mind a kutatási tevékenységükben segíti őket. A program célja az, hogy a résztvevők olyan tudást szerezzenek, amely a magyarországi és a nemzetközi szakmai életben egyaránt versenyképes legyen.

A PHD kiegészítő képzés első akadémiai éve 2015 júniusában zárult. Az 3+1 éves ösztöndíjprogram első évfolyamában 10 doktori iskola 26 PhD hallgatója vett részt, a második évfolyamot 18 hallgató kezdte meg.

A PADS PhD-támogató ösztöndíjprogramjának nyilvános pályázati kiírása elérhető az alapítvány honlapján itt.

http://www.padsbudapest.hu/pads/?page_id=652