A PADS Alapítvány eredményei és 2016-os beszámolója

A Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) Alapítvány kiemelt célja a közgazdasági, pénzügyi szakemberek képzésének, fejlesztésének támogatása és egy olyan, oktatási-tudományos központ működtetése, amely a pénzügyi ismeretek széles körű terjesztését tudományos igényességgel biztosítja, továbbá a banki szakemberek képzését és fejlesztését nemzetközi szintre emeli.

Céljai megvalósítása érdekében az Alapítvány makroökonómiai, pénzügyi, illetve módszertani fókuszú pályázati lehetőségeket hirdetett, továbbá együttműködést alakított ki hazai és külföldi szervezetekkel. 2016-ban a PADS 7 szakkollégiumi programot, 1 vendégkutatói és 10 kutatói mobilitási programot, 4 tudományos konferenciát, valamint 1 tananyag-fejlesztési projektet támogatott. Az „Első cikkem” pályázatának keretén belül 2, a „junior kutató nemzetközi cikke” pályázat keretén belül 3 publikáció megjelenéséhez nyújtott támogatást.

2014 szeptemberében indult és minden akadémiai évben új évfolyamokkal bővül az Alapítvány PhD-támogató ösztöndíjprogramja és képzése, amely makroökonómiai és pénzügyi érdeklődésű diákok jelentkezését várja. A tanulmányi ösztöndíjra elsősorban magyarországi közgazdasági vagy gazdálkodástudományi PhD képzésbe frissen felvételt nyert hallgatók pályázhatnak. A helyek függvényében lehetőség van második PhD évfolyamukat kezdő hallgatók felvételére is.

Az ösztöndíjasok három éven keresztül pénzügyi támogatásban részesülnek, kurzusokat hallgatnak, valamint kutatási érdeklődésüknek megfelelő személyes tanácsadót kapnak, aki mind az oktatási, mind a kutatási tevékenységükben segíti őket. A program célja az, hogy a résztvevők olyan tudást szerezzenek, amely a magyarországi és a nemzetközi szakmai életben egyaránt versenyképes legyen.  A program keretében eddig összesen 10 hazai egyetem 13 doktori iskolájából 57 hallgató kapott havi rendszerességgel támogatást, amelynek összege havi nettó 200 ezer forint, és azt célozza, hogy a támogatottak a versenyszféra helyett a tudományos pályán maradva magas színvonalú kutatói tevékenységet végezzenek. Ennek érdekében a résztvevők eddig 23 különböző kötelező és választható – módszertani, makroökonómiai, pénzügyi vagy közgazdasági gondolkodási témájú – térítésmentes kurzust hallgathattak. A PADS Budapesten, a Kálmán Imre utca 20. szám alatti ingatlanjában a PhD ösztöndíjprogram számára Oktatóközpontot hoz létre.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája és a Pallas Athéné Alapítványok geyüttműködésének köszönhetően 2016-ban már második szemeszterét kezdte meg  a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre eddig közel száz hallgató nyert felvételt.

Az alapítvány 2016. évre vonatkozó egyszerűsített beszámolója és közhasznúsági melléklete itt olvasható.

2016-os beszámoló és közhasznúsági melléklet

2016-os beszámoló kiegészítő melléklete

2016-os könyvvizsgálói jelentés