A PADS alapítvány eredményei és 2015-ös beszámolója

Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) Alapítvány kiemelt célja a közgazdasági, pénzügyi szakemberek képzésének, fejlesztésének támogatása és egy olyan, oktatási-tudományos központ működtetése, amely a pénzügyi ismeretek széles körű terjesztését tudományos igényességgel biztosítja, továbbá a banki szakemberek képzését és fejlesztését nemzetközi szintre emeli.

Céljai megvalósítása érdekében az Alapítvány makroökonómiai, pénzügyi, illetve módszertani fókuszú pályázati lehetőségeket hirdetett, továbbá együttműködést alakított ki hazai és külföldi szervezetekkel. 2015-ben a PADS 18 szakkollégiumi programot, 4 vendégkutatói és 9 kutatói mobilitási programot, 4 tudományos konferenciát, valamint 5 tananyag-fejlesztési projektet támogatott. Az „Első cikkem” pályázatának keretén belül 26 publikáció megjelenéséhez nyújtott támogatást.

2014 szeptemberében indult és minden akadémiai évben új évfolyamokkal bővül az Alapítvány PhD-támogató ösztöndíjprogramja és képzése, amely makroökonómiai és pénzügyi érdeklődésű diákok jelentkezését várja. A tanulmányi ösztöndíjra elsősorban magyarországi közgazdasági vagy gazdálkodástudományi PhD képzésbe frissen felvételt nyert hallgatók pályázhatnak. A helyek függvényében lehetőség van második PhD évfolyamukat kezdő hallgatók felvételére is. Az ösztöndíjasok három éven keresztül pénzügyi támogatásban részesülnek, kurzusokat hallgatnak, valamint kutatási érdeklődésüknek megfelelő személyes tanácsadót kapnak, aki mind az oktatási, mind a kutatási tevékenységükben segíti őket. A program célja az, hogy a résztvevők olyan tudást szerezzenek, amely a magyarországi és a nemzetközi szakmai életben egyaránt versenyképes legyen. A PHD kiegészítő képzés első akadémiai éve 2015 júniusában zárult. Az 3+1 éves ösztöndíjprogram első évfolyamában 10 doktori iskola 26 PhD hallgatója vett részt, a második évfolyamot 18 hallgató kezdte meg. A PADS Budapesten, a Kálmán Imre utca 20. szám alatti ingatlanjában a PhD ösztöndíjprogram számára Oktatóközpontot hoz létre.

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával együttműködve a Pallas Athéné Alapítványok összefogásával elindult a Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori program, amelyre 64 fő nyert felvételt. A doktoranduszokat 30 tutor, 72 témavezető, valamint neves magyar és külföldi előadók segítik.