Több mint nyolc millió forinttal támogatja a Felvidéki szakkollégiumi rendszer működését a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány

A támogatás hozzájárul a felvidéki szakkollégiumi rendszer kiépítéséhez és Pozsonyi Magyar Szakkollégium működtetéshez. A pályázó Pro Collegio Posoniensi Alapítvány célja a szlovákiai magyar közösség és a vezető felvidéki értelmiség megerősítése.

A magyarországi szakkollégiumokhoz hasonlóan a felvidéki kollégium is egyetemi hallgatókat tömörítő intézmény, amely interdiszciplináris jelleggel, demokratikus önkormányzattal működik. A pozsonyi szakkollégium működése hozzájárul a felvidéki magyar társadalmi és közéleti elitképzéshez, valamint közösségi célokat is szolgál. A szakkollégium 20 fős kapacitással indult, szeptembertől 15 diák tagja a közösségnek. Ők a legkülönfélébb szakokon tanulnak, a legnagyobb csoportot – a diákok harmadát – a közgazdászok adják. Célunk, hogy jövő szeptembertől 25-30 fősre bővítsük a létszámot – fejtette ki Mózes Szabolcs, a szakkollégium igazgatója.

A Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány támogatásának köszönhetően a szakkollégium diákjai részt vehetnek politikai közgazdasági kurzusokon, valamint készségfejlesztő tréningeken és előadásokon. Célunk, hogy a diákok jó szakemberek legyenek, ám emellett a társadalmi és közéleti történéseket is értelmezni tudják. Eddig pozitívak a visszajelzések, a hallgatók aktívak a kurzusokon és a vitaesteken – tette hozzá a szakkollégium vezetője.

A szlovákiai magyar közösség egyik alapproblémája, hogy 1989 után csak kezdetleges formában alakult ki az értelmiségi elitképzés intézményi háttere. A Pro Collegio Posoniensi Alapítvány célja egy olyan szakkollégium kiépítése, amelynek végzőseiben erős küldetéstudat munkál, szülőföldjükön maradnak, ám nyitottságukkal aktívan bekapcsolódnak a felvidéki magyar társadalmi életbe. Szükségünk van jó szakemberekre, olyan fiatalokra, akik felkészültek, ám nem hagyják el szülőföldjüket, és itthon aktívan kapcsolódnak be a társadalmi életbe. Ebben lehet nagy segítség a szakkollégium, aminek működtetéséhez a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány hathatós segítséget nyújtott – mondta Mózes Szabolcs.