A PADOC Alapítvány 2015-ös eredményei és beszámolója

Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) 2015-ben hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, a Partiumi Keresztény Egyetemmel, a felvidéki Selye János Egyetemmel, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán-és Természettudományi Karával, valamint a Vajdaságban az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karával, valamint partnerségi együttműködést alakított ki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskolával, illetve a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemmel. A támogatási megállapodások segítségével az egyetemeken közel 60 oktatási projekt valósulhat meg a következő években.

A felsőfokú intézményekkel létesített együttműködéseken túl az Alapítvány céljai minél teljesebb elérése érdekében kiterjedt partnerhálózatot épített ki a Kárpát-medencében, melynek köszönhetően a jelentősen megnövekedett beérkező pályamunkák közül a 2015. évben több mint félszáz részesült támogatásban, mely során 120 oktatásfejlesztési, tudományos, illetve kulturális projekt indulhat el a határon túli magyarság támogatása érdekében.

Az Alapítvány támogatásának köszönhetően a határon túli oktatási partnerintézményekben pénzügyi mesterképzés és doktori iskolák indulnak, új ösztöndíj-lehetőségek nyílnak meg, műhelymunkák, idegen nyelvi képzések, középiskolások számára meghirdetett felvételi előkészítő programok kezdődtek el. A fentieken túl az Alapítvány több tudományos konferenciát, szakkollégiumi programot, esettanulmányi versenyt, kutatást, oktatást segítő taneszköz és tananyag-fejlesztési programot, valamint mobilitási projektet támogatott.