Nemzetközi színvonalú gazdasági oktatás indul Kecskeméten

A cél az, hogy a Neumann János Egyetem néhány éven belül Magyarország legjobb egyetemei közé tartozzon elismert oktatóinak és nemzetközi szintű kapcsolatainak köszönhetően – mondta el György László, a PADMA Alapítvány igazgatója a Kecskeméti Lapoknak adott interjújában. 

MODERN ÉPÜLET, NEMZEKÖZI SZÍNVONALÚ OKTATÓK

- Ha az építkezést nem is, a Neumann János Egyetem új Campusának különleges látványterveit valószínűleg mindenki látta. Milyen szellemi tartalommal töltik meg a minden ízében 21. századi komplexumot?
- Mindenképp 21. századi szellemi tartalom illik hozzá. A kezdeti startup fázis után sikerült kialakítani a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar új Campus indulásához szükséges oktatógárdáját, így a korábbi 6-7 fős oktatói gárda 40 fősre bővül. Bátran állatható hogy az ország egyik, ha nem a legszínvonalasabb oktatói közösségét fogják alkotni. Nem a levegőbe beszélek: az oktatók a hallgatói véleményezések (OHV), a tudományos-szakmai tevékenységük és az általuk készített jegyzetek színvonala alapján tényleg a hazai gazdaságtudományi oktatás élvonalába tartoznak.

- Egy ilyen oktatói gárdával már lehet nagy célokat megfogalmazni?
- A rövid- és középtávú célok között szerepel, hogy a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara viszonylag rövid idő alatt a TOP 5-be kerüljön Magyarországon az oktatás színvonala, a képzések választéka és a hallgatószám tekintetében is. Tananyagát tekintve pedig nemzetközi szinten is a legmodernebb, leginkább naprakész tudást kívánunk nyújtani az egyetem hallgatóinak. A Az egyetemen a hazai oktatók mellett olyan neves külföldi szakemberek is megjelennek, akiktől a hétköznapokban el lehet lesni azt a tudást, ami őket a világ élvonalába helyezi, ennek köszönhetően a Neumann János Egyetem is az élvonalba kerülhet.

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

- Mindezek mellett mire van szükség ahhoz, hogy az itt folyó oktatást sikerüljön világszínvonalra emelni?
- Folyamatosan épülnek az egyetem nemzetközi kapcsolatai. Ennek egyik eleme, hogy szeptemberben Kína két legnagyobb egyetemével, a Fudan és a Tsinghua egyetemekkel tovább bővítjük a stratégiai megállapodást. A másik stratégiai partnerünk ezen kívül Ázsia harmadik legrangosabb egyeteme, a szingapúri National University of Singapore. Természetesen a világ élvonalának számító USA, és Németország, Baden-Württemberg tartomány egyetemei felé is nyitunk. A cél, hogy azt az évtizedek során kiépített know-how-t,  vállalati-egyetemi kapcsolatrendszert, amivel ezek az országok rendelkeznek mi pár év leforgása alatt felépítsük Kecskeméten. Ehhez pedig szükség van ezekre a nemzetközi kapcsolatokra.

- Ezek a kapcsolatok a képzésben is megjelennek?
- 2018 vagy 2019 szeptemberétől indul az angol nyelvű képzés a Neumann János Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Elképzeléseink szerint ezek a külföldi diákok hosszú távon Kecskemét hasznára válnak, a város kapcsolatrendszeréhez fognak tartozni.  Ezek a kapcsolatok pedig nagyon sokat számítanak. Az látszik ma a világban - főleg a délkelet-ázsiai térségben -, hogy a családok mindent megtesznek a gyermekeik taníttatásáért, és Európában tanulni kiváltság. Márpedig Kecskemét a színvonalas oktatás mellett élhető környezetet tud számukra biztosítani : egy 21. századi Campust az azt körülvevő, sportolásra, rekreációra alkalmas területekkel és egy fővároshoz és a nemzetközi repülőtérhez közeli fekvéssel.

ÖSZTÖNDÍJ, TEHETSÉGGONDOZÁS

- Folytatódik a PADMA ösztöndíj programja?
- Nagyon fontos, hogy a hallgatók érezzék, hogy itt egy alkotóközösség jelenik meg, amelyből sokat meríthetnek. Ahhoz hogy a kecskeméti és a Kecskemét környéki diákok hozzáférjenek ehhez a lehetőséghez, alapítványunk számos ösztöndíj-programot biztosít. Középiskolákat keresünk meg, ösztöndíjat ajánlunk fel a diákoknak. Azt reméljük, ez segíteni fog a tanulóknak, hogy anyagilag és gazdaságilag egyaránt jó döntést hozzanak, amikor egyetemet választanak. Nagyon fontos, hogy a hallgatók és szüleik átérezzék: az egyetemi évekbe történő befektetés, amihez a PADMA is jelentős mértékben hozzájárul, egy gyorsan és nagyon haszonnal megtérülő befektetés. Soha nem volt még ilyen egyszerű és anyagilag vonzó a kecskemétieknek és a Bács-Kiskun megyeieknek színvonalas felsőoktatáshoz hozzájutniuk, mint idéntől. Ezen túl pedig nagy hangsúlyt fektetünk a hátrányos helyzetűek támogatására és a tehetséggondozásra is. A hátrányos helyzetűeket ösztöndíjakkal, a tehetségeket pedig tehetséggondozó programmal segítjük.

- Mesélne erről a tehetséggondozó programról?
- A Matthias Corvinus Collegium fiatal tehetségek programja a fővároson kívül néhány magyarországi nagyvárosban eddig is elérhető volt, de most már a PADMA-nak köszönhetően a kecskeméti és Kecskemét környéki, általános iskolás, ötödik osztályos diákoknak is lehetősége nyílik, hogy külön extraképzésben vegyenek részt saját képességüknek megfelelően. Az ország legjobb tanárai, oktatói segítenek abban, hogy ki tudják bontakoztatni a tehetségüket.

- Kik vehetnek részt ebben a programban?
- Nem elvárás a diákokkal szemben, hogy a Neumann János Egyetemre jöjjenek később. Csupán segíteni szeretnénk nekik, és ezen keresztül Kecskemétnek, hogy a tehetségek ki tudjanak bontakozni. Aztán a határ a csillagos ég. Menjenek bátran nagy, neves külföldi egyetemekre, vigyék és építsék Kecskemét jó hírét. Hiszen nagyon sok fog azon múlni, hogy városunk be tud-e integrálódni a világ tudáshálózatába. A cél, hogy a most 10-11 évesek, 15-20 év múlva képesek legyenek arra, hogy a világ élvonalába tartozó tudást Kecskemétre hozzák. 

KECSKEMÉT, A TUDOMÁNYOS ÉLET KÖZPONTJA

- A hosszútávú tervek között szerepel, hogy a tudományos élet központja legyen Kecskemét. Mi kell ehhez?
- Mit sem ér a tudomány, mit sem ér a tudás, ha elefántcsonttoronyba van zárva, ezért a Neumann János Egyetemnek elindul egy gazdasági rovata, a Makronóm, ahol az egyetem oktatóinak és hallgatóinak lehetőséget adunk, hogy a világból összegyűjtött, szakterületükön keletkező tudást közérthető módon megosszák a szélesebb érdeklődő közönséggel, és betekintést engedjenek abba a szellemi munkába, ami az egyetemen zajlik. A gazdasági rovattal párhuzamosan elindul az egyetem angol nyelvű szakmai folyóirata, valamint létrejön egy olyan kutatóközpont is, amely a kecskeméti és Kecskemét környéki vállalkozói igényekre reagál, valamint felkészíti Kecskemétet a világgazdaság változásaira.  

Forrás: Kecskeméti Lapok