Új üzleti kapcsolatok az innováció területén

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásnak köszönhetően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti delegációi Kínában és Szarajevóban tárgyaltak.  Az utazások célja az általános üzleti kapcsolatok fejlesztése és az együttműködési lehetőségek feltérképezése volt az innováció valamint a kutatás és fejlesztés terén.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Kínai Tagozata szeptemberben üzleti delegációt szervezett, Shenzhenbe valamint Hongkongba. A Nyugat-balkáni Tagozat októberben Bosznia-Hercegovinába, Szarajevóba valamint Zenicába, a ZEPS Nemzetközi Gazdasági Vásárra látogatott el. A kiutazások a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

Az MKIK Magyar-Kínai Tagozata két együttműködési megállapodást is kötött, a Shenzhen-Kelet-Közép-Európai Gazdasági és Kulturális Egyesülettel, valamint a Kínai Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Shenzheni Képviseletével. Az ezt követő találkozókon 14 magyar cég képviselői több mint 300 kínai céggel tárgyaltak. A delegáció ellátogatott a Magyarországon is komoly befektetésekkel rendelkező Huawei Technologies shenzheni fejlesztőközpontjába valamint tárgyalhattak a Hong Kong Trade Development Council (HKTDC) igazgatójával is.

A Nyugat-balkáni Tagozat októberben Bosznia-Hercegovinában járt az alapítvány támogatásával. Az üzletember-találkozón 11 magyar és 20 bosnyák cég képviselői folytattak üzleti tárgyalásokat többek között környezetvédelmi, energetikai, fém-, építő- és élelmiszeripari együttműködésekről. A magyar üzletemberek részt vettek a zenicai ZEPS Nemzetközi Gazdasági Vásáron is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy éven belül 12 olyan programon keresztül járul hozzá a magyar vállalkozások nemzetközi versenyképességének növeléséhez, amely a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósulhat meg.