Sikeres üzleteket kötöttek a magyarok Kurszkban

Elsősorban az élelmiszeripar területén látnak üzleti lehetőségeket azok a magyarországi cégek, amelyek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozatának szervezésében a Pallas Athéné Domus Innovations Alapítvány (PADI) támogatásával Kurszkban tettek látogatást.

A világ leggazdagabb vasérclelőhelyeként tartják számon a kurszki régiót, így nem véletlen, hogy az 1,2 millió lakosú terület gazdaságának két fő motorját a bányászat és a kohászat adja. A gazdasági kibocsátás csaknem fele származik az iparból, a főváros, Kurszk pedig az egyik legfontosabb központnak számít, részben a várostól 40 kilométerre található, 4000 megawattos – Paks teljesítményének kétszeresét adó – atomerőműnek köszönhetően.

Jelentős ugyanakkor a mezőgazdasági termelés is – a régió területének háromnegyede szántóföld, ahol főleg búzát, árpát és cukorrépát termelnek. Kurszk híres a szovjet időkből megörökölt mezőgazdasági gépgyártásáról is, és a helyi befektetési hivatal a leggyorsabban fejlődő feldolgozóipari ágazatként jellemzi az élelmiszeripart.

Erre a területre igyekeznek betörni azok a magyar cégek is, amelyeknek a vezetői július közepén az MKIK magyar-orosz tagozatának szervezésében Kurszkban tettek látogatást. Az út a Pallas Athéné Domus Innovations Alapítvány támogatásával valósulhatott meg. Mint Tényiné Stark Mária az MKIK Nemzetközi Igazgatóságának Igazgatója hangsúlyozta, az alapítvány segítségével színvonalas szakmai programokat tudtak szervezni a kiutazó vállalkozások számára ezzel is elősegítve sikeres piacra lépésüket.

A delegáció résztvevői tárgyaltak többek között Alexander Tyimosenkóval, a régió Agrárgazdasági Komplexumának helyettes vezetőjével, illetve a Kurszki Mezőgazdasági Akadémia vezetőivel is. Az élelmiszeriparhoz kötődik az a javaslat is, amelyet a Szejm-Agro vorosevnói telepére tett látogatás idején vetettek fel a magyar üzletemberek: itt a melegházakban megtermelt zöldségek tárolására szolgáló papírdobozok műanyaggal való kiváltása, illetve a dobozok gyártásához szükséges fröccsöntő berendezés telepítése az, amelyet magyar technológiával, magyar részvétellel is lehet biztosítani a jövőben.

Az sem véletlen, hogy többek között Kurszkkal igyekeznek erősíteni a kooperációt – a MKIK magyar-orosz tagozata és a terület kereskedelmi és iparkamarája korábban együttműködési megállapodást is kötött egymással, és kurszki üzletemberek tavaly jártak Budapesten. A cégek tapasztalatai alapján ugyanis a kamaránál úgy látják: a régiók közötti együttműködésnek van igazából jövője, ez szolgálta a mostani látogatás is.