Paradigmaváltás a gazdaságban – lehet erkölcsös a pénzvilág

A gazdasági tevékenységek középpontjában az embernek kell állnia. Meg kell értenünk, hogy a pénz csupán eszköz és nem cél. A cél, hogy az emberek érdekei legyenek a gazdaság csúcsán. A pénz pedig, az egyik eszköz a közjó és a jólét elérésében. Ezzel az üzenettel jelent meg magyar nyelven Paul H. Dembinski professzor az Etika és felelősség a pénzügyi életben című kötete, amelyet a PADE Alapítvány együttműködésében mutattak be. 

A pénzügyi világban dolgozóknak éppúgy, mint a végső felhasználónak azaz a társadalomnak tanulnia kell a korábban elkövetett hibáiból. Régebben a nyereség volt a fő szempont. Ez a hozzáállás azonban - legutóbb 2007-ben – válsághoz vezetett.

A teltházas eseményen Dr. Lentner Csaba egyetemi tanár (NKE), az Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány kuratóriumi tagja is méltatta az alkotást.

Beszédében elmondta: az emberiség most is sorsofordító pillanat előtt áll. A 2007-es pénzügyi válság ugyanis nagyon sok vállaltot, családot, nemzetgazdaságot romba döntött. A válság után megállapították annak okai a szabályozó rendszer hiányosságai, a hitelminősítők hibái, a felelőtlen bankári magatartás voltak. Az erkölcsi felelősség és hibák felfedése azonban elmaradt. Dr. Lentner elmondta: Dembinski professzor könyvében világosan leírja, amíg ezt nem történik meg a válságok ismétlődhetnek.  

A könyv szerzője szerint, a jelenkori pénzügyi válság után az emberiség egy új, érték központú termelési módért kiált. A pénzügyi szektor minden szereplőjének etikus magatartásával pedig, ez akár el is érhető. A könyvben ugyanis Dembinski vizsgálja mind a banki szereplők, mind a felhasználók, azaz a lakosság például a hitel felvevők felelősségét és szerepét is. Azonban a szerző ennél jóval tovább megy. Nemcsak megállapítja a felelősséget, hanem megoldást is keres. Szerinte a kölcsönösség és a szolgálat kiemelten fontos.    

A Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban Oikonomia Kutató Intézet Alapítványa által kiadott magyar nyelvű kötetben Dembinski professzor célja nem más, mint meghatározni a cselekvés új útjait, hogy gondolkozása által visszaadja a pénzügyi ágazatnak az elvesztett józanságát, általa pedig a társadalom javára fordítsa a pénzügyi intézmények működését. A könyv bemutatja az ehhez vezető utat, amely a vágyak féken tartása, a rendszer működésének egyszerűsítése és a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra növelése.

Dembinski professzor kötetének bemutatóján kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar közönséghez is eljuthat mondanivalója. Hiszen Magyarország a devizahitel válságban igencsak érintett volt.

Kiemelte a pénzügyi világ napjaink életének egyik fő alapja. Mindannyian függünk tőle. Elég csak a pénztárcánkba nézni, ma már sokunknak készpénz sincs benne csak műanyag kártyák. Ezek egy rendszer elemei. Azaz mindannyian együtt és felelősséggel kell kezeljük pénzügyeinket, amikor döntéseket hozunk mit veszünk, mibe fektetjük pénzünket vagy épp mit finanszírozunk.    

(Fotó: Zichó Viktor)